Orden NJegoša trećeg reda, kojim je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povodom Dan Republike – 9. januara odlikovao republički Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, za ovu javnu ustanovu je zavjet i motiv da svoje obaveze izvršava još efikasnije, rekao je Srni direktor Stevica Dronjak.

Dronjak je istakao da je ponosan na uručeno priznanje.

“Ovo je zahvalnost i zasluga, prije svega, zaposlenih u Fondu. Ali, u isto vrijeme, to je zavjet, motiv i obaveza da u godinama koje su pred nama svoje zakonom definisane obaveze moramo izvršavati još efikasnije i bolje”, rekao je Dronjak.

Dronjak je napomenuo da ga raduje činjenica da institucija predsjednika Republike Srpske i sam predsjednik Milorad Dodik prate rad, vrednuju i nagrađuju ustanove i preduzeća u Srpskoj.

“Ponosan sam na orden, ali i na to što je Republika Srpska svoj dan proslavila na kulturan i dostojanstven način, onako kako to naša Republika i zaslužuje”, poručio je Dronjak.

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske, kojem je sjedište u Prijedoru, predsjednik Dodik odlikovao je Ordenom NJegoša trećeg reda.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je povodom 9. januara, Dana Republike, odlikovao zaslužne građane i institucije.

Nizom manifestacija u protekla dva dana u Banjaluci svečano je obilježen Dan Republike – 9. januar.
Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim – Republika Srpska.

SRNA