Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja „Za krst časni“ i prisluživanjem svijeća u spomen kompleksu „Kameni cvijet“ u Prijedoru je nastavljeno obilježavanje Dana Republike Srpske.

Ratni vojni invalid i nosilac Ordena Miloša Obilića Ljuban Vila kaže da je Republika Srpska svetinja koju treba čuvati i razvijati u miru.

“Naše Republika je naša svetinja. Ona je nastala iz naše borbe, iz borbe boraca Vojske Republike Srpske i najboljih sinova koji su dali živote za Republiku Srpsku. Posebno me raduje što vidim na ovim skupovima dosta naše mladosti, koja bi trebalo da nastavi da čuva i njeguje ono što smo mi stvorili”, poručuje Vila

U prijedorskoj Boračkoj organizaciji ističu da su veličanstvena obilježavanja rođendana najbolji dokaz koliko srpski narod voli Republiku Srpsku.

“Jučerašnjim okupljanjem, ne samo u Banjaluci nego i u našem gradu Prijedoru i svim gradovima i opštinama Republike Srpske, ja se nadam da je drugoj strani koja negira postojanje Republike Srpske jasno da je Republika Srpska neupitna. Iza Republike Srpske svim srcem stoji njen narod, a posebno borci Odbambeno otadžbinskog rata, koji su za njeno stvaranje i opstanak dali najveći doprinos”, kaže Vojislav Kondić, predsjednik prijedorske Boračke organizacije.

“Onima koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske dugujemo veliku zahvalnost što danas živimo u slobodi. Republika Srpska je simbol slobode. Želimo da gradimo mir i suživot sa svima kojima je to način razmišljanja i djelovanja”, rekao je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

“Nažalost, u današnje vrijeme, teško i izazovno vrijeme, vidite da ima napada na Republiku Srpsku sa svih strana. Pokušavaju da oskrnave istoriju, da isprave istoriju onako kako njima odgovara, političkom Sarajevu i pojedinim stranim, mogu slobodno reći, delegacijama koje jednostavno nađu svoj neki interes da uporno pokušavaju da u Republici Srpskoj i BiH dižu neke tenzije. Mi želimo slogu, jedinstvo i da na miran način odamo počast svim žrtvama”, rekao je Javor.

Povodom obilježavanja Dana Republike, sutra će u Pozorištu Prijedor biti otvorena izložba učeničkih likovnih radova i održana svečana akademija.

kozarski.com