Udruženje gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske obilježava danas u Prijedoru krsnu slavu Bogojavljenje i 31 godinu od formiranja jedinice.

U okviru obilježavanja, u Crkvi Svete Trojice služen je parastos za 117 gardista koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Parastosu su prisustvovali predsjednik Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Željko Dakić i brojni gardisti, članovi udruženja, delegacija 65. Zaštitnog motorizovanog puka, te brojni građani.

Potom je u Crkvi Svete Trojice osveštan i slavski kolač, jer je Bogojavljenje i krsna slava ove brigade.

U prijedorskom pozorištu u 18.00 časova biće prikazana kraća verzija filma “Sinovi Srpske” uz prigodan program. Film govori o ratnom putu Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i njenom doprinosu u stvaranju Republike Srpske.

Brigada je formirana i prvi put postrojena na Bogojavljenje 1993. godine u Pjenovcu, na osnovu odluke Glavnog štaba od 15. decembra 1992. godine.

Prema podacima Udruženja, kroz brigadu je prošlo oko 7.200 boraca. NJih 117 je poginulo, većina u dobi od 18 do 20 godina.

SRNA