Danas je u Banjaluci održana konferencija za medije povodom tužbe mještana Mjesne zajednice Bistrica protiv koncesionara, Grada Prijedora i Republike Srpske.

Tužbu su mještani podnijeli zbog aktivnosti vezanih za otvaranje rudnika uglja lignita na području njihove mjesne zajednice.

Redžib Skomorac, pravni savjetnik iz Centra za životnu sredinu, kaže da se radi o parnici pokrenutoj od strane mještana čija su prava povrijeđena i ima kapacitet da doprinese vladavini prava

“Obzirom da se radi o prvom predmetu građana koji su ugroženi zbog koncesije, slučaj ima kapacitet da ide i prema Evropskom sudom za ljudska prava” kazao je Skomorac

On je rekao da postoje saznanja da investitoe nije dobio ekološku dozvolu.

Dragana Stanković advokatica, koja zastupa mještane Bistrice rekla je da je podnesena parnična tužba u Prijedor a da su tuženi Drvoexport, grad Prijedor i Republika Srpska.

” U tužbi se traži da Drvoexport zaustavi sve radove iz razloga što nije izdata ekološka dozvola a radovi su počeli prije toga. Da sud vrati životnu sredinu u stanje prije radova. Da sud uvrdi da su prekršna ustavna prava građana. Traženo je da se mjestanima nadoknadi materijalna šteta. Grad i Republika Srpska su tuženi jer su znali za radnje a nisu ništa učinili da ih spriječe Sve radnje se preduzimaju bez izdate ekološke dozvole. I da se ona izda, nema više svrhe jer je okolina već narušena” kazala je advokatica Stanković.

Ona je dodala da je grad Prijedor bio obavješten a nije ništa učinio da to spriječi.

“Nakon svih događaja odlučili smo se za parnični postupak da građani zaštite sebe. Jedan od nepostupanja Republike Srpske jeste nepostupanje Okružnog javnog na prijavu.

Našu prijavu su primili početkom oktobra zbog zagađenja rijeke i predložili smo konkretne dokaze i tužilaštvo je trebalo sprovesti istražne eadnje. Iako je proteklo 3 mjeseca, postupajući tužilac nije sačinio izvještaj Smatramo da je taj rad nedovoljno efikasan i da prava treba štititi efikasno. Vjerujem da će sud utvrditi povredu prava građana. Vjerujem da će svako moći ostvariti pravo. Ovi konkretni mještani štite ne samo sebe već ono što je najvrjednije, a to je Ustav.

Radi se o istoj tužbi kojom mještani tuže tri subjekta” rekla ja ona.

Zoran Ninić, mještanin Bistrice rekao da će se na tužbi istrajatiPostoje sudovi izvan Republici Srpskoj, doći ćemo do Evropskog suda za ljudska prava

Sve se nabavlja post festum. Najveća odgovornost je na Republici Srpskoj” kazao je on.

Ninić opisuje kakva je trenutno situacija u Bistrici

“Ugalj se ne vozi već dva mjeseca. Putevi su uništeni. Imamo deponiju samljene rude i kada je kiša sve se slijeva u rijeku, radovi su smanjenog intenziteta. Oni i dalje čačkaju. Sve ulje je sišlo u donje slojeve, u zemljište. Ekološka je situacija je sve gora. Direktnih prijetnji nije bilo ali neka čitate između redova. Imali smo indirektni pritisak od gdina Nešića koji je tražio da se povučemo. Naš mještanin Danijel Lazić koji ima farmu krava, njemu je došlo pet šet inspekcija” rekao je Ninić.

Radmila Zrnić, mještanka kaže da je ugrožena.

“Parcela se odronjava. Oni ju potkopavaju. Parcela nestaje,nestaje, njena njiva ide prema bagerima Parcela koja je u privatnom vlasništvu se urušava i ta tužba ima karakter hitnog. Svaki dan se parcela sve više urušava” dodala je advokatica Stanković.

6yka.com