Grupa mještana Bistrice kod Prijedora tužila je Republiku Srpsku, Grad Prijedor i firmu Drvoexport koja je koncesionar za rudnik lignita, zbog, kako kažu, ugrožavanja elementarnih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom.

Saopšteno je ovo na današnjoj pres konferenciji održanoj u prostorijama Centra za životnu sredinu Banjaluka.

Tužba protiv koncesionara, Prijedora i Republike Srpske: “Ugroženi smo, bageri kopaju našu imovinu, to nije zdrav život”

Osim Bistričana Zorana Ninića i Radmile Zrnić, medijima se obratila i Dragana Stanković, advokatica koja ih zastupa te Redžib Skomorac, pravni savjetnik iz Centra za životnu sredinu.

”U tužbi se traži da Drvoexport zaustavi sve radove iz razloga što nije izdata ekološka dozvola a radovi su počeli prije toga. Da sud vrati životnu sredinu u stanje prije radova. Da sud utvrdi da su prekršna ustavna prava građana. Traženo je da se mještanima nadoknadi materijalna šteta. Grad i Republika Srpska su tuženi jer su znali za radnje a nisu ništa učinili da ih spriječe. Sve radnje se preduzimaju bez izdate ekološke dozvole. I da se ona izda, nema više svrhe jer je okolina već narušena” – rekla je Stankovićeva.

Inače, radi se o tužbi u parničnom postupku, koja je predata Osnovnom sudu u Prijedoru.

Za komentar o tužbi protiv grada, Republike Srpske i firme Drvoexport pitali smo večeras i gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora.

-Nisam upoznat – kratko je odgovorio Javor.

Nadamo se da će prvi čovjek grada na Sani uskoro dobiti informacije o tužbi i da će se o istoj oglasiti.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com