Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor održao je danas sastanak s roditeljima djece koja pohađaju privatnu predškolsku ustanovu kojima je najavljeno poskupljenje usluge za 20 odsto, saopšteno je iz Gradske uprave.

U budžetu grada Prijedora ove godine je, kao i prošle, za sufinansiranje troškova usluga boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama obezbijeđeno 250.000 KM.

Privatni vrtić u Prijedoru trenutno košta 340 KM mjesečno, a roditeljima je najavljeno da će od 1. marta ta cijena iznositi 408 KM.

Prvi put novac iz budžeta grada za ovu namjenu grad je izdvojio 2022. godine. Budući da je te godine odluka donesena u septembru, sufinansirana su posljednja četiri mjeseca na način da je za roditelje 190 djece isplaćeno po 100 KM mjesečno. Prve isplate Odjeljenje za finansije isplatilo je u novembru 2022. godine.

Iz Gradske uprave podsjećaju da je, nakon uvođenja sufinansiranja, privatni vrtić više puta povećavao cijenu usluge.

Kapacitet javnog vrtića je 450 i maksimalno je popunjen, a u toku je izgradnja novog vrtića u naselju Pećani s namjerom da se eliminišu liste čekanja za boravak u javnoj ustanovi budući da godišnje oko 200 djece ostaje neupisano.

SRNA