Saslušanjem svjedoka danas je pred Osnovnim sudom u Prijedoru nastavljen postupak po tužbi četvorice zaposlenika Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor koji su kao vatrogasci povrijeđeni na radnim mjestima ili oboljeli, a po najnovijoj sistematizaciji ne ostvaruju radna prava kao ostali vatrogasci.

Starješina Radovan Martić svjedok je obiju strana, radnici TVSJ Miroslav Torbica, Radenko Petrić, Mario Radinović, Mladen Stojanović i Mile Čavić svjedoci su tužilaca, a bivši starješina i sadašnji zamjenik starješine Nebojša Miljuš i rukovodilac centra veze Ognjen Vukić svjedoci su Gradske uprave kao tužene strane.

Glavna rasprava nastavlja se 28. marta saslušanjem tužilaca Saše Bajića, Vedrana Jeftića, Vlajka Trbića i Siniša Marčeta, te saslušanjem vještaka ekonomske struke, vještaka psihijatra i vještaka medicine rada.

Vatrogasce zastupa advokatica Violeta Popović, Gradsku upravu Sanela Švraka, a postupak vodi sudija Senad Hadžić.

Zbog neslaganja u izvedenim materijalnim dokazima Popovićeva je zatražila da se na narednom ročištu sasluša i Švraka u svojstvu svjedoka, o čemu se sudija još nije izjasnio.

Četvorica vatrogasaca su po umanjenju radne sposobnosti raspoređeni na radna mjesta koja odgovaraju preostaloj radnoj sposobnosti i na novim radnim mjestima zadržali su prava koja su im pripadala i prije, što je i zakonska obaveza, ali nakon procjene rizika, koju je za potrebe Gradske uprave uradila ovlaštena firma „EIB Internationale“ iz Banjaluke, nisu dobili uvećanje plate od 15 odsto kao što ostali vatrogasci jesu.

Tekst i foto ilustracija – Katarina Panić – www.prijedordanas.com