Braniti svoju zemlju najuzvišeniji je čin, a najvrijedniji plod te borbe je Republika Srpska, garant slobode i opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

Poruka je ovo akademije “Dar za vječnost”, koju je povodom Dana boraca organizovala Boračka organizacija grada Prijedora.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu kroz prijedorske ratne brigade, 43. i Petu, i jedinice MUP-a prošlo je 17 hiljada boraca. Život su izgubila 642, a više od dvije hiljade ranjeno.

– Stvaranjem Republike Srpske ova generacija je obezbijedila budućnost za naša pokoljenja i to je ono što moramo vječno da čuvamo i održavamo i da prenesmo našim potomcima – istakao je Vojislav Kondić, predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor čestitao je Dan boraca i istakao da mlađe generacije treba učiti da znaju da su njihovi preci bili hrabri, dostojanstveni i odlučni u borbi za spas srpskog naroda.

– Drago mi je što grad Prijedor sa ponosom može da je Grad Prijedor bio dio stvaranje Republike Srpske i mi ćemo svi zajedno učiniti da sačuvamo tu našu Republliku Srpsku – poručio je Јavor.

Počasni gost akademije bio je general Momir Zec, komandant Operativne grupe 10, koja je u jesen 1995. godine odbranila zapadno-krajiške opštine od agresija Hrvatske vojske i takozvane Armije BiH.

– Zahvaljaujući upornosti boraca i narodu koji je vjerovao u odbranu mi smo stvorili Republiku Srpsku i to je bila ključna bitka za očuvanje Repubčlike Srpske i pregovore u Dejtonu – istakao je Momir Zec, general Vojske Republike Srpske.

Na akademiji je uručeno priznanje Boračke organizacije Prijedora poslaniku Narodne skupštine Srbije Milimiru Vujadinoviću.

– Ovim dolaskom želim da pokažem jedinstvo koje inače rukovvodstvo na čelu sa srpskim predsjednikom i Vladom u Beogradu ima i sa institucijama Republike Srpske, ali i sa narodom – rekao je Vujadinović.

Akademiji je prisustvovala i izaslanica predsjednika Srpske Mira Zgonjanin.

Povodom Dana boraca na centralnom spomeniku “Za krst časni” položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

RTRS