Okružni privredni sud u Prijedoru u toku 2023. godine u radu je imao 27 predmeta stečaja, i to 20 prenesenih iz prethodne godine, a sedam novozaprimljenih, od čega je riješio 16, a 11 prenio u ovu godinu, podaci su izvještaja o radu ovog suda.

Svi stečaji riješeni su ili u optimalnom ili u predvidivom roku, a prosječno trajanje riješenih postupaka je 1.124 dana.

“Troje sudija, uključujući i predsjednika suda, koji su do sada imenovani u ovaj sud, imaju u radu veći broj predmeta od jednogodišnje, pa čak i dvogodišnje sudijske norme, a stečajni sudija ima u radu čak trogodišnju normu stečajnih predmeta”, navodi se u ovom dokumentu.

U 2023. godini u ovom sudu ostvarena je kolektivna norma od 127,56 odsto, kvalitet rada suda, koji se mjeri brojem ožalbenih, potvrđenih, preinačenih i ukinutih odluka, jeste 93,79 odsto, a realizovano je 84,47 odsto plana rješavanja predmeta.

Okružni privredni sud u Prijedoru lani je riješio 2.241 predmet, a zaprimio 2.187 novih, što znači da je broj riješenih za 54 veći od novozaprimljenih, te je smanjio broj neriješenih predmeta u odnosu na prethodnu godinu, sa 395 na 341.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Okružnom privrednom sudu u Prijedoru predviđeno je pet sudija i 20 ostalih radnih mjesta, a tokom 2023. godine bilo je zaposleno troje sudija i 15 administrativnih radnika.

“S tim u vezi, Sud se u više navrata obraćao nadležnom Ministarstvu pravde za odobrenje sredstava za imenovanje nedostajućih sudija i administrativnih radnika, kako bi se omogućilo efikasno pružanje sudske zaštite u postupcima koji su u nadležnosti ovog suda, kom zahtjevu je djelimično udovoljeno u pogledu imenovanja jednog od dvoje nedostajućih sudija”, navodi se u izvještaju.

SRNA
Foto – ilustracija