Svečanom akademijom i dodjelom diploma u Prijedoru je obilježen Dan Rudarskog fakulteta.

Osnovan je 1997. godine kao Odsjek Tehnološkog fakulteta, a od 2009. godine je posebna organizaciona jedinica Univerziteta u Banjaluci i jedina je dislocirana organizaciona jedinica iz sjedišta Univerziteta.

Jedan od studenata Rudarskog fakulteta kome je prilikom ove svečanosti uručena diploma drugog ciklusa završenih studija je Nebojša Nikolić, master inženjer rudarstva.

“Prošle godine sam završio drugi ciklus studija na Rudarskom fakultetu u Prijedoru i to mi je dosta pomoglo u poslu i razvoju pošto sam zaposlen na Rudarskom institutu u Banjaluci. Obrazovanje i ulaganje u nauku nešto je što prati moj posao”, rekao je Nikolić.

Kako ističu iz ove ustanove, trenutno Rudarski fakultet pohađa oko tri stotine studenata na tri studijska programa.

“Do sada smo imali preko 150 diplomiranih inžinjera rudarstva i veliko mi je zadovoljstvo da smo danas u društvu naših prijatelja i gostiju sa Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda, Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta iz Tuzle, te brojnih privrednih subjekata koji su naši partneri i koji omogućavaju našim studentima da imaju mogućnost za praktičan oblik nastave. Kao i predstavnika našeg grada koji su tu da materijalno pomognu fakultetu u onom segmentu gdje fakultet ne može sam, te nadležnih ministarstava, kao i naših studenta koji su naš najveći uspjeh i koji su promoteri našeg fakulteta jer su mnogi od njih već priznati stručnjaci kako kod nas tako i u svijetu”, rekla je Svjetlana Sredić, dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru.

Među gostima našli su se i predstavnici Geološkog zavoda Republike Srpske koji su istakli značaj Rudarskog fakulteta ne samo za prijedorsku regiju već za cijelu Republiku Srpsku.

“U ime Geološkog zavoda Republike Srpske došao sam danas da podržim Rudarski fakultet u Prijedoru i da im čestitam njihov jubilej jer njihov svaki uspjeh je ustvari uspjeh geologije i rudarstva Republike Srpske. U poslednje vrijeme sve više i intenzivnije sarađujemo posebno jer fakultet od nedavno ima i svoj geološki odsjek i smatramo da je obrazovanje tih kadrova veoma potrebno Geološkom zavodu Republike Srpske u budućnosti”, naveo je Cvjetko Sandić, zamjenik direktora Geološkog zavoda RS.

Milica Balaban, prorektor za nastavu, studentska pitanja i kvalitet Univerziteta u Banjaluci istakla je zadovoljstvo odzivom studenata na nove studijske programe Rudarskog fakulteta, zahvaljujući kojima je studijski program na ovom fakultetu praktično zaokružen.

“Naš Univerzitet ima zadovoljstvo da slavi petnaestu godišnjicu Rudarskog fakulteta koji je jedina naša članica koja se ne nalazi u Banjaluci. Rudarski fakultet uspješno odolijeva svim izazovima sa kojima se visoko obrazovanje u cijelom regionu susreće. Prije dvije godine sa radom je počeo i studijski program inžinjerstva zaštite životne sredine koji je zaokružio cjelinu rudarstva i geološkog inžinjerstva”, rekal je Balaban.

Grad Prijedor ove godine će izdvojiti 60.000 KM za sufinansiranje Rudarskog fakulteta, u taj iznos biće uključen i besplatan smještaj studenatima koji nisu sa područja grada Prijedora.

“Ovo je prilika prije svega da mi ispred Gradske uprave čestitamo ovaj važan jubilej Rudarskom fakultetu i svom nastavnom osoblju i studentima fakulteta i da im poželimo u narednom periodu uspješan rad. Grad Prijedor je tradicionalo grad rudarenja i rudarstva i stoga smatramo da je ova visokoškolaska ustanova neophodna. S obzirom na to, grad pronalazi način da pomogne, odnosno da sufinansira rad Rudarskog fakulteta”, rekla je Olivera Brdar-Mirković, načelnik Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu politiku i demografsku politiku.

kozarski.com