U Gradskoj upravi Prijedor danas su uručene nagrade autorima najboljih radova na konkursu za učenike o temi “LJepote mog grada i znamenitosti Prijedora” koji je bio raspisan povodom Dana grada.

Šef kabineta gradonačelnika Danijela Dodoš rekla je da je ovo druga godina u kojoj je raspisan konkurs za đake povodom 16. maja – Dana grada, podsjetivši da je lani to bio literarni, a ove godine likovni konkurs.

“Želim da zahvalim Udruženju likovnih umjetnika Prijedor i Galeriji `Sreten Stojanović` koji su zajedno sa gradom organizovali ovaj konkurs i evo danas smo doveli cijelu tu priču do kraja i kruna je cijelog rada, ali najviše rada naših mališana”, izjavila je Dodoševa novinarima u Prijedoru.

Ona je najavila da će ovo postati tradicija.

“Nama je cilj da kroz sve manifestacije i sve što radimo uključujemo našu djecu, našu omladinu i da oni budu nagrađeni i stimulisani za svoj rad i trud. Majske svečanosti nastavljamo u svečarskom duhu i ovo je jedna u nizu manifestacija koja šalje jednu lijepu sliku iz Prijedora”, istakla je Dodoševa.

Ona je dodala da su novčane nagrade 300, 200 i 100 KM u tri kategorije.

Direktor Galerije “Sreten Stojanović” i član Udruženja likovnih umjetnika Prijedor Boris Eremić rekao je da i ovaj konkurs govori u prilog tome da je Prijedor grad slikara.

Eremić je ukazao da je Prijedor jedini grad u Republici Srpskoj koji ima udruženje likovnih umjetnika, muzej, Galeriju “Sreten Stojanović”, galeriju Udruženja likovnih umjetnika, festival crteža i muzike, jedini takav na Balkanu, kao i međunarodno bijenale radova na papiru i projekat “Prijedor, grad murala”, jedini u Jugoistočnoj Evropi.

“Ono što pričamo o Prijedoru, kao gradu slikara, ne bi bilo moguće bez podrške mladim umjetnicima. Prijedor kao lokalna zajednica podržava dva konkursa o temama `Moj grad` i `Sveti Sava`. Koliko znam, nijedna lokalna zajednica ne izdvaja toliko za likovnu umjetnost”, naveo je Eremić.

Majske svečanosti nastavljaju se u 15.30 časova kada počinje 63. Međunarodna ulična trka, a završavaju se sutra “Dječijom gradskom olimpijadom”, polaganjem vijenaca na spomenike “Za krst časni” i oslobodiocima Prijedora, svečanom akademijom u Pozorištu Prijedor u podne i koncertima Leontine Vukomanović i hora, te benda “Evergrin” u večernjim časovima na malom trgu.

SRNA