“Strah me da i ovo ne postane jedan od slučajeva poput Memića i Dragičevića koji se ne rješava. Istrajaću u svim nadljudskim naporima da saznamo istinu”, kaže za Gerilu Damjanova majka Dijana Semiz Kekić.

Damjan Kekić iz Kozarske Dubice poginuo je devetog maja prošle godine, a njegova majka Dijana od tada do danas pokušava da sazna šta se desilo tog kobnog dana. I pored nebrojeno mnogo pitanja i dopisa, ona do danas nije saznala šta se desilo, kako je i zbog čega njen sin nastradao.

Ona za GERILU kaže kako postoji niz okolnosti koji ukazuju da nije u pitanju samo slijetanje motorom sa ceste. Predmet se, dodaje Dijana Semiz Kekić, nalazi pred Okružnim javnim tužilaštvom Prijedor.

– Posjetila sam više puta Policijsku upravo u Kozarskoj Dubici i Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru i otvorenom saradnjom ukazala na činjenice i saznanja do kojih sam došla. Uputili smo četiri dopisa MUP-u i 12 dopisa tužilaštvu. Informisali smo ih o brojnim propustima u samom zapisniku policijskih službenika i nelogičnostima u postupanju – priča Dijana za naš portal.

Dijana kaže da je prošlo godinu dana od saobraćajne nezgode u kojoj je njen sin izgubio život, a ni na jedno njeno pitanje nije dostavljen odgovor.

– Koliko još vremena treba gospodi iz tužilaštva i policije da sprovedu radnje koje su potrebne, pa čak i zakonom propisane, kako bi se istraga kvalitetno sprovela? Koliko vremena treba da bismo na osnovu dobijenih rezultata saznali kako je došlo do gubitka mladog života – pita Dijana Semiz Kekić.

Ona ističe kako se u ovom slučaju suočava sa nedostatkom volje u korišćenju dostupnih mogućnosti i tehnologija u objektivnom dokazivanju. Šta je, pita Dijana Semiz Kekić, razlog tome?

– Nemoguće je živjeti i nastaviti živjeti sa takvom tragedijom uz otežavajuće okolnosti svega prethodno pomenutog, a da se ne sumnja da li je samo nemar u pitanju ili se nešto ili neko prikriva. Strah me da i ovo ne postane jedan od slučajeva poput Memića i Dragičevića koji se ne rješava. Jedno što mogu još da uradim za svog sina je da obećam mu da ću istrajati u svim nadljudskim naporima da saznamo istinu – kazala je Dijana Semiz Kekić.

Damjan Kekić je nastradao 9. maja prošle godine na magistralnom putu Kozarska Dubica – Draksenić, u mjestu Jošik. Damjan je tog dana vozio motocikl prema Dubici. U Jošiku je, na dijelu puta na kojem postoji dvostruka krivina, prešao na suprotnu stranu kolovoza. Kekić je izgubio kontrolu nad vozilom, nakon čega je sletio sa kolovoza. Motociklom je preletio korito rječice Moštanice i udario u njenu desnu betonsku obalu.

Kekićeva majka je u septembru prošle godine Okružnom javnom tužilaštvu u Prijedoru dostavila analizu spornih tragova i potencijalnih propusta u istrazi i uviđaju na licu mjesta. Prva nepravilnost ukazuje na to da plava boja na bočnoj strani motocikla nije ni konstantovana, ni vještačena.

– Ne desnoj strani motocikla, na isturenom dijelu mašine, vidljiv je trag plave boje. Trag plave boje nije postojao ranije na motociklu, imajući u vidu da je u pitanju novoofarbani dio motocikla, te da nikakvih tragova na njemu nije bilo. Motocikl je sa ceste izašao uspravan. Nije bilo proklizavanja ili iznošenja zbog neprilagođene brzine. Prilikom izlaska sa puta došlo je do kontakta desne bočne strane motocikla i zaštitne ograde. Niti trag na motociklu, niti trag na ogradi nisu zabilježeni ni konstantovani u zapisniku o uviđaju – navodi se u ovoj analizi.

Indikativno je, navodi se dalje u ovom dokumentu, da je automobil koji se zaustavio na licu mjesta i iz kojeg je izašao vozač i prišao motociklu i vozaču plave boje i da ima oštećenja na stražnjem lijevom kraju automobila. Ta oštećenja odgovaraju visinom i stranom tragu boje na motociklu.

“Vozač ovog vozila je dirao tijelo, vjerovatno je skinuo kacigu sa glave vozača (prema izjavama očevidaca, on je jedan od dvoje lica koji su prišli i pomjerali tijelo), a sa lica mjesta se udaljio i odvezao automobil prije nego što su došli policijski službenici koji su radili uviđaj“, stoji, između ostalog, u dokumentu koji je upućen OJT Prijedor.

U zapisniku nije konstantovano da je kaciga bila skinuta sa glave i da je bila položena u blizini tijela. U pitanju je površina pod nagibom i da je bilo riječi o spadanju kacige, ona je morala da se otkotrlja nizbrdo. Naprotiv, kaciga je bila „brižljivo“ ostavljena na jedini mogući način da se ne bi otkotrljala. Ovo je, navodi se u dokumentu, dokaz da je neko od licâ koji su prišli vozaču skinuo kacigu sa glave.

Komad kožnog kaiša koji je nosio Damjan nađen je kraj tijela. Međutim, taj komad policija nije uočila, niti konstatovala zapisnički. Kaiš na hlačama je prekinut, a na otkinutom komadu se jasno vide tragovi ruke. Policija nije navela ni da postoje na tlu dva traga krvi, što ukazuje na moguće premještanje tijela.

Odjeću nastradalog je, bez saglasnosti porodice ili policije, pogrebnik bacio nakon spremanja nastradalog. Pogrebnik je otac lica koje je bilo na mjestu nesreće i ko je je ujedno vlasnik plavog automobila.

Iz PU Kozarska Dubica i OJT Prijedor nisu odgovorili na naša pitanja do trenutka objavljivanja teksta.

gerila.info