Prijedor će od utorka, 25. juna, do ponedjelјka, 1. jula, biti domaćin jubilarnog 5. Međunarodnog festivala folklora “Kozarsko kolo” na kojem će učestvovati ansambli iz Meksika, Kolumbije, Grčke, Bugarske, Polјske, Hrvatske, Srbije i BiH.

U srijedu, 26. juna, folklorni ansambli će nastupati u vrtićima, dok će u petak, 28. juna, biti održan svečani koncert u Sportskoj dvorani „Mladost“, sa početkom u 20,30 časova.

Za subotu je najavlјen koncert pjevačkih grupa, koji će biti održan u Pozorištu Prijedor u 10,00 časova.

Prezentacija domaće kuhinje i tradicionalne igre „Kozarsko kolo“ dio je pratećeg programa, u okviru kojeg je planirana posjeta Mrakovici, istorijski čas i „Kozarska olimpijada“.

Festival, čiji je organizator Udruženje za očuvanje tradicije, održava se pod okrilјem Svjetske asocijacije organizatora folklornih festivala, koja je partnerska organizacija UNESKO-a.

Želјko Šormaz, direktor Udruženja za očuvanje tradicije, kaže da je ponosan na uspješnu organizaciju dosadašnjih festivala i da je „Kozarsko kolo“ manifestacija od izuzetnog značaja za Prijedor.

I ovaj put zalјublјenici u kulturno naslijeđe uživaće u smotri svjetskog folklora, raznovrsnosti igara, muzike i predivnih nošnji iz Evrope, Sjeverne i Južne Amerike.

Šormaz je rekao da nije bilo lako organizovati ovaj festival, koji je po mnogo čemu jedinstven. Prvi festival održan je 2019. godine.

„Ideja o organizovanju međunarodnog festivala folklora bila je višegodišnja želјa i nastojanje velikog broja igrača folkloraša koji su decenijama pokušavali da naprave svjetski priznat festival na koji bi doveli ‘svijet’ i pokazali kako smo dobri domaćini, da prikažemo našim sugrađanima lјepotu i raznovrsnost tradicije i kulture drugih naroda, ali i našim gostima pokažemo tradiciju i običaje našeg kraja. Po ugledu na brojne festivale na kojima su gostovali folkloraši iz našeg grada, javila se želјa da se i u Prijedoru organizuje nešto slično. Petnaest godina nakon toga, u godini kada se u BiH slavilo 10 godina postojanja sekcije CIOFF, jedine organizacije koja okuplјa organizatore folklornih festivala u svijetu, koja je partner UNESKO-a, pokrenut je i organizovan Međunarodni festivala folklora ‘Kozarsko kolo’. Ovu ideju u djelo je sprovelo Udruženje za očuvanje tradicije, koje je punopravni član CIOFF-a“, izjavio je Šormaz.

On je pozvao sve lјubitelјe folklora da prisustvuju smotri svjetskog folklora koja će, pored Prijedora, biti održana i u drugim potkozarskim opštinama.

Organizator je Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor, generalni pokrovitelј Grad Prijedor, a pokrovitelјi Festivala su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstvo trgovine i turizma i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, uz podršku brojnih sponzora.

kozarski.com