U Galeriji ”Sreten Stojanović” otvoren je 17. festival crteža i muzike. Tema ovogodišnjeg festivala je pastel. Ove godine na Festivalu učestvuje 7 studenata sa mentorima sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

“Ovo je moj prvi dolazak ovde i veoma mi je drago da sam u prilici da posetim Prijedor i da imam priliku da steknem neko novo iskustvo i da se upoznam sa novim ljudima”, rekla je Natalija Pantelić sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Iz Galerije ”Sreten Stojanović” pozvali su Prijedorčane da narednih dana dođu i da se druže sa umjetnicima, kako bi se i ove godine ostvarila interakcija publike sa umjetnicima kroz proces stvaranja.

“S obzirom da nam je 17. po redu festival još malo smo punoljetni. Festival koji je pokrenuo pokojni Tihomir Ilijašević, prethodni direktor ove galerije, dao nam je za zadatak da ga nastavimo, trudeći se maksimalno da održimo priču o Prijedoru kao gradu slikara. Ovaj festival je jedinstven po tome što, pored studenata i njihovi mentora koji stvaraju u vremenskom okviru od sedam dana, podrazumijeva i muzički dio programa”, istakao je Boris Eremić, direktora Galerije “Sreten Stojanović” Prijedor.

Festival crteža i muzike jedna je od manifestacija na koje Prijedor treba biti posebno ponosan, rečeno je iz Gradske uprave.

“Ovo je jedna veoma poznata i priznata manifestacija u gradu Prijedoru koja je svoje mjesto pronašla i u sklopu “Prijedorskg ljeta”. Moram da izrazim veliku zahvalnost prema ljudima iz Galerije „Sreten Stojanović“ koji ovoga ljeta, ali i u godinama iza nas, ulažu veliki trud kako bismo svi mi uživali u bogatom i sadržajnom programu ovog festivala”, rekao je Aleksandar Milješić, načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije.

Izložba radova nastalih na ovom festivalu biće otvorena od 27. juna, dok će muzički dio programa tokom Festivala, već u ponedjeljak, 24. juna, upotpuniti svojim nastupom, Ljubica Vraneš i na dan zatvaranja Ermin Ašćerić.

kozarski.com