U Prijedoru je održana tradicionalna manifestacija “Konferencija beba”, a za ovogodišnju manifestaciju roditelji su prijavili 155 mališana rođenih između dva Vidovdana.

Izabrano je tročlano predsjedništvo koje su činili najmlađa i najstarija beba i beba sa najviše braće i sestara.

Najmlađa beba, Una Jež rođena je 8. juna, a majka Dijana ističe da su ovakve manifestacije korisne i uvijek dobrodošle.

Sa najviše braće i sestara je beba Mirsade Dženanović, koja ima jednu sestru i šestoricu braće.

Mirsada ističe da sa ovolikim brojem djece nije teško, dodajući da planira roditi još dvoje.

Marija Glamočanin je beba koja je rođena na Dan grada, 16. maja ove godine.

Majka Ivana kaže da je mala Marija u okviru šesnaestomajskih svečanosti dobila poklon od gradonačelnika.

Dodaje da i organizovanje Konferencije beba na lijep način promoviše materinstvo i natalitet.

“Fino je što se to organizuje, neka djece, neka ih još. Da se promoviše to da ih bude što više. Mislim da ih je između dvije manifestacije rođeno oko 500. Iduće godine neka bude duplo taman i ja opet bila među njima”, kroz osmijeh kaže Ivana.

Uz pomoć brojnih donatora, preduzeća, ustanova i udruženja, sve bebe su nagrađene prigodnim poklonima.

Među donatorima je i Investiciono razvojna banka Republike Srpske, koja je za deset mališana obezbijedila po sto maraka.

“Pratimo gradsku upravu u svim njihovim dobrim stvarima. Mislimo da je ovo jedna od najljepših, najradosnijih manifestacija u proteklih godinu dana u gradu Prijedoru, i za nas u Investiciono-razvojnoj banci, a vjerujemo i za grad i za sve nove roditelje”, rekao je Dražen Vrhovac, direktor IRB-a.

U ime banke on je Serđani Beriša, koja ima sedmoro djece, uručio poklon bon u vrijednosti 300 maraka.

Uručujući poklone tročlanom predsjedništvu, gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je istakao da je uz pomoć privrednika i ustanova obezbijeđen značajan fond nagrada i za sve druge mališane na Konferenciji beba.

Naglasio je i da grad ulaže značajna sredstva u pronatalitetnu politiku.

“Posebno me raduje što je ovo manifestacija koja prvenstveno ima cilj da promoviše porodicu, zdavo odrastanje, zdrav način života i to sve nas posebno raduje. I ove, kao i prethodnih godina, darovaćemo bebe koje budu rođene na Vidovdan i da nastavimo tradiciju. Grad Prijedor se trudi na sve načine da podstaknemo natalitet. Prošle godine izdvojili smo 7,5 miliona maraka direktnih i indirektnih izdvajanja iz budžeta grada kada govorimo o pronatalitetnoj politici”, rekao je Javor.

kozarski.com