Kod Novakovog vrela, u Gornjoj Bistrici održan je susret Vučkovaca.

Kod ovog vrela pod Lisinom bila je prva partizanska bolnica na Kozari, a Dragan Vučkovac kaže da su Vučkovci prvo pleme koje nekada davno došlo pod Kozaru.

Dodaje da su svi Vučkovci iz Bistrice rod i da su ovakva okupljanja važna kako bi se djeca upoznala.

“Vučkovci su prvo pleme koje je nekada davno došlo u ovaj kraj pod Kozaru. Došli smo iz Nikšića, gdje i danas ima mjesto Vučkovci. Okupimo se ovdje da se družimo i da nam se djeca upoznaju, to je veoma bitno”, ističe Dragan Vučkovac.

Bistričani kažu da su zbog loših uslova za život odlazili iz ovog dijela rodnog sela, dodajući da je dobro što su se počeli okupljati na mjestu gdje su njihovi preci nekada davno započinjali svoj novi život.

“Odavde je poteklo dosta dobrih, pametnih i odgovornih ljudi. Raselili smo se svuda jer predio nije bio za živjeti. U tom sistemu ranije nije bilo dobrih puteva, nije bilo trgovine, ambulante. Ali evo, Bogu hvala, počeli smo se ovako okupljati da se bar naša djeca upoznaju da ne dođe danas sutra da se ne poznamo”, kaže Milenko Vučkovac.

U blizini Novakovog vrela rođen je i Nedeljko Vučkovac.

Potraga za boljim životom odvela ga je u Njemačku i Ameriku, a kada je otišao u penziju, vratio se rodnom kraju.

“Bio sam po svijetu, u penziji sam već godinama, bavim se malo starim običajima. Dođem ovdje, imam tu voće, obilazim. Svi su dobre komšije i volimo te naše običaje, malo tambure, pjesme, a i dobre kapljice”, kaže Nedeljko.

Vučkovci iz Gronje Bistrice počeli su okupljanje kod Novakovog vrela ispod Lisine prošle godine.

Nadaju se da će to postati tradicija i da će ih zadnje nedjelje u junu svake naredne godine za zajedničkom trpezom biti sve više.

kozarski.com