Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Patriji i Macurama, obilježena je 82. godišnjica proboja fašističkog obruča u ofanzivi na Kozari u ljeto 1942. godine.

Vijence su položili predstavnici SUBNOR-a Prijedora i Kozarske Dubice, grada Prijedora, Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih boraca i zarobljenih i nestalih civila Prijedora.

Vrijeme ofanzive na Kozari i probijanje obruča predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Veljko Rodić slikovito je predstavio stihovima zavičajnog pjesnika Dragana Kolundžije.

“U vrijeme toga proboja pale su mnoge žrtve, tako da je prvo pero, književnik Dragan Kolundžija kada je prvi put došao ovdje, nije bilo spomenika, nije bilo ništa, ali je kao pisac i kao građanin Beograda došao i napisao: ‘Oni leže pomiješani sa zemljom, pomiješani sa vodom, pomiješani sa istorijom. Vjetar je ovdje susjed a kiša jedina muzika’. Mi smo ih urezali u svoje sjećanje i čuvamo uspomene”, rekao je Rodić.

Predsjednik Boračke organizacije Prijedor Vojislav Kondić rekao je da je srpski narod nakon 50 godina od izvojevane velike slobode bio primoran da se ponovo bori za ognjišta i opstanak.

“U svim tim borbama, to je bio jedan narod, jedna vojska i jedna sloboda”, istakao je Kondić.

“Boračka organizacija grada Prijedora godinama baštini tradicije Narodnooslobodilačke vojske partizanskih odreda, posebno sa područja Kozare iz 2. svjetskog rata. Činjenica je da su borci Odbrambeno-otadžbinskog rata direktni potomci antifašista, partizanskih narodnooslobodilačkih jedinica”, rekao je Kondić.

“Danas nakon toliko godina, narod Kozare i Potkozarja pamti ove događaje i treba da pamti, jer je istorija učiteljica života”, naglasio je Ranko Kolar, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu.

“Mi moramo da njegujemo kulturu sjećanja i tradiciju. Narod Kozare i Potkozarja uvijek je bio slobodarski narod i uvijek je za mir. I sa ovog mjesta poručujemo da smo za mir. Bezuslovan mir, ali da smo uvijek spremni da branimo svoju teritoriju i svoja ognjišta ako to ponovo zatreba”, istakao je Kolar.

U proboju neprijateljskog obruča poginulo je 900 boraca i 600 žrtava fašističkog terora, od čega 170 djece. Probijanjem obruča spašeno je više od deset hiljada nedužnih civila.

kozarski.com