Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić pozdravio je dobru saradnju Gradske uprave Prijedor sa ovim ministarstvom i sa ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite na području ovog grada radi nastavka uspješnih projekata.

Šeranić je naveo da je Dom za lica sa invaliditetom predstavio projekat podrške stanovanju za korisnike ove ustanove koji bi mogli da se osamostale.

“Ovdje je idejni projekat napravljen i mislim da je to jedan dobar put gdje se u skladu sa strategijom razvoja socijalne zaštite unapređuje i korisnički rad ovde, ali i stručni rad sa korisniicma”, rekao je Šeranić novinarima u Prijedoru nakon posjete ovom domu zajedno sa rukovodiocima Doma za starija lica i Centra za socijalni rad, te gradonačelnikom Slobodanom Javorom.

Šeranić je rekao da je nova uprava Doma za starija lica u dvije godine izvukla ovu ustanovu iz ranijih nedaća i stavila je na stabilan put daljeg razvoja.

“Oni će svakako u narednih mjesec dana završiti i pitanja plaćanja svih onih zaostalih poreza i doprinosa koje su imali i onda Dom stavljamo u potpuno drugu situaciju o pitanju daljih razvojnih kapaciteta”, ocijenio je Šeranić.

On se zahvalio i Centru za socijalni rad za, kako je naveo, odličnu saradnju sa ova dva doma, kao i gradonačelniku Prijedora, za podršku u svim projektima u ovim ustanovama.

“Nemojte zaboraviti da je grad Prijedor onda najbolji ambasador za sve one korisnike koji dođu iz drugih dijelova, ne samo Republike Srpske, nego i BiH, i da on predstavlja sve ono dobro što se radi u okviru tog segmenta”, poručio je Šeranić.

Direktor Doma za lica sa invaliditetom Nikola Vujasinović rekao je da novi projekat znači deinstitucionalizaciju i predstavlja blisku budućnost.

“Radi se o osam kućica za korisnike koji bi živjeli izdvojeno iz ove ustanove koja bi im bila stručna podrška, a oni bi radili na poljoprivrednoj ekonomiji i tako doprinosili domu”, pojasnio je Vujasinović.

Direktor Doma za starija lica Marija Ličanin ustanovom rukovodi od prije dvije godine kada je bilo 148 korisnika, a danas ih je 204.

“Kapacitet je 221 korisnika ukupno, s tim da su neke sobe još u fazi rekonstrukcije. Veliko je interesovanje. Dio sastanka bio je posvećen proširenju kapaciteta, a onda kada imamo u vidu ove dane prije dvije godine i danas, onda možemo da vidimo kakvi su sve pomaci napravljeni. To je danas jedna sasvim druga ustanova”, naglasila je Ličaninova.

Ona je dodala da se ovih dana rješava najveći problem ustanove – zaostali porezi i doprinosi, čime se Dom stavlja na stabilne noge.

Direktor Centra za socijali rad Milorad Radić rekao je da današnji sastanak s ministrom Šeranićem i njegovim saradnicima ima za cilj poboljšanje položaja radnika ove institucije, kao i korisnika socijalnih primanja.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da su sve ovo dobri primjeri saradnje lokalnog i republičkog nivoa vlasti.

“Kada govorimo o Centru za socijalni rad, grad Predor je pomogao s više od 600.000 KM za poreski dug, da ne bi došlo do blokade računa. Podigli smo stavku u budžetu. Trenutno grad izdvaja 8.550.000 hiljada KM”, naveo je Javor.

On je najavio da će iz budžeta grada biti plaćen dug za centralno grijanje Doma za starija lica i to ili prilikom drugog rebalansa ili budžeta za 2025. godinu.

Šeranić je u Prijedoru i Oštroj Luci posjetio ustanove socijalne i zdravstvene zaštite i razgovarao sa njihovim i rukovodstvima lokalnih zajednica.

SRNA