“Rukovodstvo Visoke škole obavještava studente, ali i javnost da je pravda pobijedila i da poslije višegodišnje borbe protiv Agencije za akreditaciju, ali i njenih pomagača, završen je proces iživljavanja i zlostavljanja, ali i demonstracije sile nad jednom malom, ali jedinstvenom institucijom…“ – reakcija je iz škole iz Prijedora, sa napomenom da sada od AVORS očekuju izdavanje Rješenja o akreditaciji.

Visoka škola za hotelijerstvo i turizam Trebinje je nakon 17 godina rada napokon akreditovana, Rješenjem Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske od 20.06.2024. godine potvrđena je usklađenost rada visokoškolske ustanove sa Kriterijumima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini i izdata joj akreditacija sa rokom važenja do 20.06.2029.godine.

Ova ustanova se godinama nalazila u entitetskom, ali ne i u Državnom registru visokoškolskih ustanova u BiH, koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH. Nakon izdavanja rješenja od strane AVORS, uskoro će se i trebinjska Visoka škola naći u “društvu” akreditovanih ustanova u BiH, odnosno i u registru HEA BiH. Trenutno se u njemu nalazi ukupno 38 visokokolskih ustanova, 20 ih je iz Federacije BiH, 15 iz Republike Srpske i tri su iz Brčko Distrikta.

Sreću, barem za sada, da se nađe na tom proširenom spisku nije imao i “Koledž kozmetologije i estetike” Banja Luka, kojem je AVORS odbila akreditaciju ustanove i prijavljenog studijskog programa Kozmetologija i estetika (240 ECTS). Ova ustanova, kao i trebinjska, 17 godina radi i izdaje diplome, ali prema Rješenju o odbijanju zahtjeva za akreditaciju od AVORS-a, ne ispunjava uslove za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja. Problematična je bila promjena sjedišta ustanove bez dozvole resornog ministarstva, koje je u procesu akreditovanja njihov zahtjev za preseljenje na novu lokaciju odbilo, jer nisu dostavili dokaz o vlasništvu nad tom nekretninom na novoj lokaciji. Time se završila pune četiri godine duga saga o ovoj ustanovi, odnosno od kada su iz Koledža podnijeli zahtjev za akreditovanje.

Pred ovih novih informacija iz AVORS, i kada je u pitanju akreditovanje visokoškolskih ustanova u ovom entitetu, novost je da je Okružni sud u Banja Luci presudom 06.06.2024. godine poništio Rješenje AVORS od 17.03.2023. godine o odbijanju akreditacije i prijavljenog studijskog programa Javna uprava Visokoj školi za ekonomiju i informatiku Prijedor. Odbijanje akreditacije za ovu ustanovu je značilo i prestanak rada, pa je Republička uprava za inspekcijske poslove izdala ovoj visokoobrazovnoj ustanovi mjeru zabrane obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja u RS.

Da će morati prestati sa radom tako nije očigledno smatrao i menadžment ove ustanove i 12.06.2023. godine su tužili Upravni odbor Agencije Okružnom sudu u Banja Luci radi poništenja rješenja, smatrajući da su se ispunili svi potrebni zakonski uslovi da škola i studijski program Javna uprava dobiju akreditaciju.

“Rukovodstvo Visoke škole obavještava studente, ali i javnost da je pravda pobijedila i da poslije višegodišnje borbe protiv Agencije za akreditaciju, ali i njenih pomagača, završen je proces iživljavanja i zlostavljanja, ali i demonstracije sile nad jednom malom, ali jedinstvenom institucijom. Stručni tim Visoke škole sačinjen od nastavnika, saradnika, studenata i advokata Saše Topića je više puta putem medijia i državnih organima ukazivao da je Agencija za akreditaciju i njena komisija stručnjaka u procesu akreditacije Visoke škole načinila niz materijalnih grešaka u svom radu i nezakonito sprovela proces akreditacije, što je na kraju Okružni sud u Banja Luci potvrdio presudom“ – reakcija je iz ove škole iz Prijedora u Saopštenju za javnost, potpisanog od strane direktora prof.dr Radovana Vladisavljevića, sa naglaskom da od AVORS očekuju izdavanje Rješenja o akreditaciji.

Na ove njihove reakcije iz AVORS, po običaju, nije bilo povratnog reagovanja, ali su u svom registru iz statusa “Odbijena akreditacija ustanove i prijavljenog studijskog programa” promjenili status Visokoj školi za ekonomiju i informatiku Prijedor u status „Ustanova u postupku akreditacije“.

Okružni sud u Banja Luci je prije ove presude dao za pravo i presudio u korist Visoke škole za primjenjene i pravne nauke “Prometej” Banja Luka, kojoj je nalogom Prosvjetne inspekcije Inspektorata RS poništeno 167 diploma koje je izdala prethodnih godina, a zatim novim nalogom inspekcije i odbijanjem žalbe nadležnog ministarstva još 71 izdatu diplomu. Zbog isteka i produženog roka za reakreditovanje “Prometej” je čak izbrisan iz Državnog registra, koji vodi HEA BiH, ali je nedavno ponovo vraćen u njega.

“Slanjem Otvorenog pisma 21. maja na više adresa nadležnih za visoko obrazovanje u BiH ukazali smo na višegodišnje nerješavanje statusa Visoke škole za turizam i hotelijerstvo Trerbinje i “Koledž kozmetologije i estetike” Banja Luka, koje se nalaze u entitetskom registru kod AVORS, a ni poslije 17 godina rada i izdavanja diploma još nisu upisane u Državni registar. Takođe na mogući negativni uticaj na studente zbog poništavanja diploma “Prometeju” i isteka prvog produženog roka za akreditovanje i odbijanja akreditacije Visokoj školi za ekonomiju i informatiku Prijedor“. Na sreću, sada su razriješeni ili su jasniji statusi sve četiri ove visokoškolske ustanove na početku upisa u novu akademsku 2024/2025. akademsku godinu” – reakcija je studentskih aktivista NGG „Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome“, koji se tri protekle godinu zalažu za uređenje oblasti visokog obrazovanja.

antikorupcija.info