Prva volonterska akcija, od tri planirane, u okviru regionalnog programa „Aktivni mladi za zaštitu prirode“ kojeg sprovode “Parkovi Dinarida” i Udruženje “Dinarica” održana je u četvrtak,4. jula, u NP “Kozara”.

U akciji je sudjelovalo 15 mladih, uzrasta od 14 do 17 godina iz Prijedora i okoline.

Učesnicima ove volonterske akcije slijedi odlazak u Crnu Goru u Nacionalni park “Lovćen”, gdje će pohađati sedmodnevnu ljetnju školu.

Tamo će im se pridružiti i mladi iz Cetinja, koji su volonterske akcije sproveli u NP “Lovćen”.

Biće ovo sjajna prilika za razmjenu iskustava i učenje o upravljanju zaštićenim područjima kroz program “Mladi Rendžeri”.

Aktivnosti se sprovode u okviru regionalnog programa „Aktivni mladi za zaštitu prirode“ kojeg sprovode “Parkovi” Dinarida” i Udruženje “Dinarica”, a finansijski je podržan od strane Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu Reload 2, kojeg finansira Evropska unija a implementira UNDP Bosna i Hercegovina.

O PROJEKTU

U okviru regionalnog projekta “Aktivni mladi za zaštitu prirode”, koji se realizuje u saradnji sa “Parkovima Dinarida”, mladi iz Cetinja i Prijedora uzeli su na aktivno učešće u zaštiti i očuvanju prirodnih ljepota i bogatstva Nacionalnih parkova “Lovćen” i “Kozara”. Inicijativa teži da osvijesti mlade o značaju i vrijednosti zaštićenih područja kroz seriju volonterskih i edukativnih aktivnosti.

Projekat nudi platformu za saradnju između lokalnih omladinskih servisa i nacionalnih parkova, što je i ozvaničeno potpisivanjem Memoranduma o saradnji. Cilj je podstaći mlade na aktivizam u zaštiti prirode, a u tu svrhu je pripremljen i distribuisan edukativni materijal putem društvenih mreža, medija i omladinskih servisa.

U saradnji sa “Parkovima Dinarida”, planirano je okupljanje trideset mladih entuzijasta, po petnaest iz svake zajednice, koji će biti angažovani u šest volonterskih akcija. Akcije će uključivati uklanjanje invazivnih vrsta, monitoring biodiverziteta i preventivno uklanjanje zapaljivog materijala iz šumskih područja.

Dodatno, program “Mladi rendžeri” predviđa organizaciju sedmodnevne ljetne škole u Nacionalnom parku “Lovćen”, namijenjene za trideset učesnika iz oba grada, s ciljem daljeg obrazovanja i senzibilizacije mladih o značaju očuvanja prirode.

Ovaj vrijedan projekat dio je šireg Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), finansiranog od strane Europske unije i implementiranog od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Bosni i Hercegovini. Inicijativa simbolizuje snažan korak ka osnaživanju mladih lidera u ekološkom aktivizmu i promovisanju održivog razvoja na regionalnom nivou.

#volontiranje #mladirangeri #zaštitaprirode #ParkoviDinarida #Reload2 #UNDPBiH #EUMladi

Udruženje “Dinarica”

kozarski.com