Sezona berbe jagoda i borovnica za ovu godinu skoro je završena. Plastenička jagoda još daje manji prinos, a čeka se berba kasne sorte borovnice koja će tek da pristigne. Rezultati ovogodišnjeg prinosa su više nego zadovoljavajući, poručuju sa plantaža “Jović” u Gomjenici.

“Berbu borovnica privodimo kraju, imamo još jednu kasnu sortu koja tek pristiže i koja će kroz desetak do petnaest dana biti u punom zrenju. Završili smo berbu što se tiče sorte ‘djuk’, ‘blue crop’ i ‘chandler’. S obzirom da je to prvi rod ove godine, mi smo zadovoljni, jer bilo je preko kilograma na jednom sadnom mjestu. Imamo 250 sadnica i sa kasnom sortom očekujemo da će biti prosjek kilogram do kilogram i po, po jednoj biljci. Veoma smo zadovoljni kako prinosom, tako i cijenom, jer sve što smo ubrali, prodali smo našim stalnim kupcima i Poljoprivrednoj zadruzi ‘Kooperativa’ koja organizovano vrši otkup pojedinih voćnih vrsta sa teritorije grada Prijedora”, navodi Dalibor Jović, proizvođač voća iz Prijedora.

Po njegovim riječima, proizvodna sezona za jagodu je bila izuzetno dobra, sa odličnim prinosom i dobrom cijenom.

“Svake godine proširujemo naše plantaže. Sadimo nove sadnice kako bismo uvijek imali zasad koji je u dobroj kondiciji kako bi davao najkvalitetnije i najkrupnije plodove”, kaže Jović.

U narednom periodu ostaje da se vidi kvalitet i prinos šljive, mada sudeći prema trenutnom stanju, šljivi ova godina nije naklonjena.

“Kada završimo sa berbom borovnice, očekuje nas berba šljive, koja nije u dobrom proizvodnom ciklusu za ovu godinu. Imali smo kasne proljetne mrazeve, pa je rod dosta umanjen, ali bez obzira na to, zadovoljni smo”, optimistični su na plantažama “Jović”.

Nedavno nevrijeme nije naštetilo sadnicama, kaže naš sagovornik. Leda je palo u manjim količinama, tako da nije pričinjena šteta na voću. S druge strane, nisu svi imali tu sreću. Jović tvrdi da su, u zavisnosti od terena, kolege koje se bave voćarstvom na prijedorskoj regiji pretrpjele štetu od leda, posebno kada su u pitanju sadnice kruške i jabuke.

kozarski.com