Kvalitet i prinos pšenice je iznad višegodišnjeg prosjeka, a otkupljivači pšenice su već ponudili otkupnu cijenu koja se kreće od 35 do 38 pfeninga. Stojan Marinković predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS kaže da otkupna cijena ne bi smjela ići ispod 0,45 KM po kilogramu, te da bi to zadovoljilo ratare da pokriju troškove koje su imali.

„Prinosi su se kretali od 5 do 6 tona što je relativno dobro i čime poljoprivrednici mogu biti zadovoljni.Isto tako i informacije s terena kažu da je i kvalitet dobar, zadovoljavajući, jasno je da bi mogao biti i bolji, ali šta je tu je. Ono sa čime nismo zadovoljni generalno kao i svake godine to je otkupna cijena koja nam se nudi, a to je nekih 35, 36 do 38 pfeninga i tih 38 traže izuzetno visoke parametre kvaliteta“, kaže Stojan Marinković.

U Odjeljenju za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora navode da se žetva strnih žita privodi kraju, a obavlja se na površini od oko 2. 000 hektara. Najzastupljenije kulture su ječam, pšenica i zob, Prosječan prinos ove godine iznosi oko 5 do 6 tona, što je značajno bolje, u odnosu na prethodne godine.Ove godine na prijedorskim žitnim poljima pšenice osim dobrog prinosa, evidentan je i odličan kvalitet.

„Grad Prijedor u sklopu svog Pravilnika izdvaja podsticajna sredstva za nabavku sjemena pšenice, te smo u prošloj godini za nekih 120 korisnika isplatili oko 25. 000 KM „, navodi Žarko Tubin, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS smatraju da poljoprivrednici ove godine godine mogu razmišljati o dobroj zaradi kada je riječ o hljebnom žitu i pšenici. Ove godine žetva pšenice je poranila za dvadesetak dana, a otkup se vrši nesmetano.U Srpskoj ima dovoljno skladišnih kapaciteta, a mlinovi i otkupni centri su otvoreni za predaju pšenice.

„Otkupna cijena pšenice se kreće negdje od 35 do 38 pfeninga po kilogramu i uz podsticaje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji ove godine zajedno sa regresiranim dizelom iznosi 580 KM po hektaru smatramo da poljoprivrednici zaista mogu biti zadovoljni“, ističe Goran Bursać, pomoćnik ministra Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske.

Pšenica je ove godine rentabilna i poljoprivrednici kako navode u resornom ministarstvu mogu biti zadovoljni.Pšenica je u Srpskoj zasijana na oko 42. 000 hektara, a sa njiva će biti skinuto oko 250. 000 tona pšenice.

kozarski.com