Okružni privredni sud u Prijedoru odbio je kao neosnovan zahtjev stečajnog povjerioca ribnjaka “Saničani” Radojice Ratkovca za isključenje postupajućeg sudije, rečeno je danas Srni u ovom sudu.

U zahtjevu za isključenje sudije, podnesnom prije dva dana, tik uoči zakazanog izvještajnog ročišta, bivši vlasnik ribnjaka Ratkovac pozivao se na postojanje zakonskog razloga za isključenje sudije u slučaju kada između sudije i stranke teče neka druga parnica.

“S obzirom na to da iz navoda zahtjeva za isključenje, kao i dostavljenih priloga, proizlazi da nije ispunjen zakonski uslov za isključenje sudije za postupanje u navedenom stečajnom predmetu, to je predsjednik suda zahtjev za isljučenje sudije odbio kao neosnovan”, navode u Okružnom privrednom sudu u Prijedoru.

Okružni privredni sud u Prijedoru je prije dva dana odgodio izvještajno ročište o ribnjaku “Saničani” u stečaju za 14. avgusta budući da je neposredno pred početak skupštine akcionara zaprimio zahtjev za isključenje postupajućeg sudije koji je sudu uputio bivši vlasnik ribnjaka Radojica Ratkovac iz Srebrenice.

Za to ročište bilo je predviđeno da stečajni upravnik podnese izvještaj o radu, da se donesu uslovi o prodaji preduzeća i da se donese odluka o raspisivanju licitacije o prodaji stečajnog dužnika kao pravnog lica.

Stečaj je otvoren u martu 2022. godine, a protiv bivšeg većinskog vlasnika Radojice Ratkovca Okružno javno tužilaštvo Prijedor u februaru prošle godine podiglo je optužnicu zbog krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju kojim je oštetio javne prihode za oko pola miliona maraka.

Predstavnici gradske vlasti u Prijedoru u više navrata su od pokretanja stečaja izražavale interes da ovo preduzeće kupi Vlada Republike Srpske i preda na upravljanje gradu Prijedoru.

Kada je skupština povjerilaca 10. januara ove godine u Okružnom privrednom sudu u Prijedoru većinom glasova donijela odluku o prodaji stečajnog dužnika kao pravnog lica i ovlastila odbor povjerilaca da pripremi i predloži uslove prodaje, protiv odluke bio je advokat Zoran Bubić u svojstvu povjerioca i u svojstvu punomoćnika povjerioca Radojice Ratkovca.

SRNA
Foto – ilustracija