U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Tamburica” i parohije Marini, u Jutrogošti je uoči Petrovdana organizovano tradicionalno paljenje lila i veče izvorne pjesme Knešpolja i Potkozarja.

Kao i brojna druga sela, i Jutrogošta ostaje bez stanovništva, a to najbolje potvrđuje podatak da je pedesetih godina prošlog vijeka selo imalo 270 đaka, a od osamdesetih više nema nijednog.

Zbog toga domaćini smatraju da petrovdansko okupljanje ima posebnu težinu i vrijednost.

“Pokušavali smo sa nekim datumima Ilindana, prva nedjelјa, druga nedjelјa avgusta i sada pošto smo uspjeli izgraditi hram posvećen slavi sela, Svetom Petru i Pavlu, uspjeli smo na taj način i saborovanje i ovo pjevanje Knešpolјa i Potkozarja na ovaj dan organizovati. Mislim da ovo znači mnogo i da će značiti još više u budućnosti. Sam ovaj događaj sa preko pedeset lila, sa preko pedeset djece koja su držala te lile, sa službom u crkvi svake nedjelje, mislim da smo pokazali da ima smisla i vrijednost to što smo uradili i što radimo”, ističe Dragan Dragojević, predsjednik “Tamburice”.

Izvornu pjesmu dvadesetak godina od zaborava brani i Ojkačka grupa “Prijedor”.

Svake godine grupa je redovan gost na petrovdanskom okupljanju u Jutrogošti, a članovi se nadaju da će i pored toga što nema dovoljno zainteresovanosti kod mladih naraštaja, tradicija biti sačuvana.

“Mislim da hoćemo sačuvati ovu našu pjesmu, ali malo je mladih da nastavljaju da pjevaju. U Prijedoru ima mladih momaka koji vole i znaju da pjevaju. Mislim da će ojkača ostati u našim krajevima da naši unuci i praunuci vide kako se nekad pjevalo, kako se veselilo na zborovima, na skupovima, na svim veseljima”, kaže član grupe Mirko Borisavić.

Ojkačka grupa “Timar” iz Jelićke takođe redovno učestvuje na svim manifestacijama izvornog pjevanja koje se održavaju na prostoru Kozare i Potkozarja.

U grupi ističu da pokušavaju podmladiti sastav i dodaju da je to u današnje vrijeme veoma teško.

“Vrlo malo je mladih, oni više vole da pjevaju ove modernije pjesme, krajiške pjesme. Kada je u pitanju ova naša, kako je zovemo ojkača, jako malo mladih pjeva ovu pjesmu i bojim se da će jednoga dana nestati. Mi se trudimo da ona opstane, pokušavamo da podmladimo grupu, ali jako to slabo ide. Ojkaču uglavnom pjevaju lјudi između 50 i 70 godina starosti”, kaže član ove grupe Zoran Grahovac.

U parohiji Marini, gdje pripada i Jutrogošta sa svojim hramom posvećenim Svetim apostolima Petru i Pavlu, zadovoljni su što je paljenju lila uoči Petrovdana prisustvovao veliki broj djece.

“Drago mi je što je ovoliko djece bilo na večernjoj službi i na spalјivalјu lile, jer to je ono što mi stalno govorimo i pominjemo, a to je kako prenijeti nešto našim naraštajima ako njih nema tu. Evo mi smo svjedoci da, Bogu hvala, porodice dolaze. Iako u Jutrogošti nemamo mnogo kuća kao što smo nekad imali, svi koji su rodom odavde, koji su vezani rodbinski dolaze, okuplјaju se uoči slave Petrovdana i daće Bog da taj vid okuplјanja ne budu prazne riječi, tradicija i manifestacija, već da bude zaista živa crkva”, poručuje protonamjesnik Boris Narić.

Petrovdan je slava sela Jutrogošta i na taj dan se služi sveta liturgija i parastos poginulim borcima u Otadžbinskom ratu, nakon čega se organizuje zajednički ručak, odnosno trpeza ljubavi.

kozarski.com