Samouki slikar Dragan Stupar danas je u svom dvorištu otvorio prodajnu izložbu pod nazivom “Slikarstvo kao inspiracija”.

Ovom izložbom radova inspirisanih seoskim motivima, osamdesetogodišnji slikar obilježava 50 godina umjetničkog rada.

Po riječima autora, motiva i inspiracije mu ne manjka, dok god je sjećanja na rodni Milanovac kod Sanskog Mosta.

“Život koji se vodio nekada i koji ja pamtim kao dijete, kroz svoj rad, prenosim na podlogu koja može biti platno, staklo, pleksiglas ili keramika. Radim na bilo kojoj podlozi, samo da radim. Inspiracija je ta koja me motiviše, bez nje se ne može ništa. Volim reći da moje slike same govore za sebe. Ja o slikama ništa govoriti neću. Moje je samo da ih naslikam”, naglasio je Stupar.

Izložbu Dragana Stupara prigodnim govorom otvorio je njegov zemljak, književnik Mihajlo Orlović, koji je ovom prilikom domaćinu darovao boje za neka naredna djela koja će tek nastati. Među prisutnima našao se i bivši direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac, koji se ovom prilikom prisjetio kako je došlo do poznanstva sa Draganom Stuparom, koje traje preko trideset godina.

“Sticajem okolnosti poznavao sam Peru Mandića i on mi je ukazao na Dragana Stupara i njegov talenat. Stupar je samouki slikar, ali se okrenuo zahvaljujući galeriji ‘Naivne umjetnosti’ u Sanskom Mostu pema naivi i dostigao visoke granice. Vjerujem da je danas jedan od najboljih slikara naivaca u Bosni i Hercegovini”, rekao je Radivojac.

Organizator izložbe je Udruženje likovnih umjetnika Prijedor čiji je član Dragan Stupar.

Kako kažu, zadovoljstvo im je da u saradnji sa Galerijom “Sreten Stojanović” mogu pružiti pomoć i podršku umjetniku kakav je Stupar.

“Udruženje pokušava da pomaže svim umjetnicima i članovima koji pokušavaju da rade i da stvaraju, kako bi bili dio prijedorske likovne scene. Nama je zaista drago što možemo zajedno sa Galerijom ‘Sreten Stojanović’ da pomognemo novčano kroz štampanje kataloga, kako bismo obilježi stvaralaštvo našeg dragog umjetnika Stupara”, rekla je Milica Tošić, predsjednik ULUP-a.

Dragan Stupar je svoje radove izlagao širom svijeta. Učesnik je većine kolonija naivnog slikarstva na prostoru bivše Јugoslavije. Građani mogu pogledati i kupiti njegove radove na kućnoj adresi Istarska br. 9, na Urijama.

kozarski.com