Grad Prijedor raspisao je danas javni poziv za dodjelu sredstava za podršku povratku za šta je u gradskom budžetu namijenjeno 90.000 KM, objavila je danas Gradska uprava.

Prijaviti se mogu fizička lica sa statusom povratnika, registrovana udruženja građana čije je djelovanje usmjereno na unapređenje kvaliteta života povratnika, te vjerske zajednice za sanaciju vjerskih objekata i druge aktivnosti za potrebe povratnika, a koji nisu ova sredstva koristili u protekle tri godine.

Prednost imaju korisnici socijalnih davanja, civilne žrtve rata, lica sa invaliditetom, samohrani roditelji, staratelji ili hranitelji porodice, porodice poginulih boraca i nestalih osoba, bivši logoraši, nezaposlene osobe, demobilisani borci i ratni vojni invalidi.

Novi pravilnik o raspodjeli budžetskih sredstava za podršku povratku grad je donio prošlog mjeseca, a novina u odnosu na prethodne pravilnike – iz 2021. i iz prošle godine, jeste što su precizirane oblasti za koje sredstva mogu biti dodijeljena.

To su nabavke plastenika, građevinskog materijala za stajske objekte, poljoprivredne mehanizacije, stoke, pčelinjih društava, opreme za pčelarstvo i opreme za zanatstvo i uslužne djelatnosti, kao i popravke i rekonstrukcije unutar stambenog prostora.

Poziv je otvoren 15 dana.

SRNA