U Prijedoru je danas otvorena dvodnevna manifestacija “Viteške igre” u organizaciji Udruženja “Rusag” koja je okupila stotinjak učesnika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Republike Srpske i BiH.

Predsjednik Udruženja Mladen Čikić novinarima je izjavio da je “Rusag” do sada tradicionalno organizovao dječije viteške igre , ali da je ovo prva manifestacija “Viteške igre” u okviru Prijedorskog ljeta.

“Prošle godine smo sa tim započeli na jednom skromnom nivou, a ove godine smo se uz podršku grada i ostalih sponzora odlučili na jedan veći poduhvat tako da ove pored domaćih imamo predstavnike sličnih udrućenja iz Slovenije, Hrvatske, i ovo je prešlo u jednu priču međunarodnog festivala i drago mi je da imamo tu čast da ugostimo ljude iz drugih država koji se bave istih hobijem kojim se i mi bavimo tj.rekonstrukcijom života Srednjeg vijeka”, rekao je Čikić.

On je istakao da je pripremljen raznovrstan program za sve generacije.

“Tu su male škole mačevanja, streličarstva, imaćemo i zanimljiv detalj sa jastrebovima i sokolarima koji dolaze iz Banja Luke, zatim raznorazne druge igrice i izazove i imaćemo takmičenja između roditelja i djece, ali nismo ostali na tome da ne pokažemo starijima koje zanima istorija i da im pokažemo što je moguće više ono čime se mnogi ljudi u Evropi bave kada je u pitanju ovo razdoblje”, rekao je Čikić.

Manifestaciju je otvorio načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodni saradnju, sport i NVO Aleksandar Milješić koji je istakao da je u ovom našem vremenu lijepo vidjeti prikaz srednjovijekovne kulture i tradicije i sve ljude koji se ovim aktivnostima bave.

“Ovo je jedan zanimljiv sadržaj koji je na drugačiji način upotpunio program Prijedorskog ljeta .Ovo je definitivno jedan međunarodni festival koji svakako je trebao da zauzme svoje mjesto u našem gradu, ali mogu slobodno reći i u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i Evrope, koji je sigurno jedan od boljih bar po riječima svih učesnika” rekao je Milješić.

Onje pozvao sugrađane, ali i one iz okoline Prijedora da dođu u Stari grad gdje se manifesatcija održava jer se Gradska uprava potrudila da napravi i novu plažu i da jednostavno ovaj dio grada oživi, a evo u ovim ljetnim danima obogati ponudu jednim ovakvim sadržajem.

prijedorgrad.org