U Busnovima je održan sedmi po redu “Petrovdanski sabor”, koji je okupio brojne mještane ovog i okolnih sela.

Pored domaćina, KUD-a “Dušan Pantelić”, u bogatom kulturno-umjetničkom programu učestvovali su gosti iz Hrvatske, Gomjenice, Oštre Luke, Saničana, Rasavaca, Kotor Varoši i Prijedora.

“Mi smo sticajem okolnosti relativno mlado društvo i ovo nam je drugi put da smo na ‘Petrovdanskom saboru’. Ove godine odazvali smo se sa našom folklornom sekcijom i sa tri pjevačke grupe. Ovo je prilika da zaigramo i zapjevamo zajedno sa našim kolegama iz drugih kulturno-umjetničkih društava”, naveo je Milan Banović, predsjednik Etno društva “Srpski sokolovi Kozare” iz Prijedora.

“Petrovdanski sabor” pored očuvanja srpske tradicije ima za cilj druženje i sklapanje novih prijateljstava.

“Prvi put smo u Busnovima. Došli smo na poziv domaćina i već naredne sedmice naše društvo organizuje sabor, tako da će nam domaćini uzvratiti posjetu. Nadamo se na dugoročnom planu da ćemo se dugi niz godina družiti i posjećivati jedni druge”, rekla je Sanela Popović Dragojević, predsjednik Folklornog ansambla “Kotor Varoš”.

Kako kažu organizatori, svrha ove i sličnih manifestacija jeste da se okupe prvenstveno mladi ljudi kroz srpsku tradicionalnu pjesmu i igru.

“Sabor traje već sedmu godinu, od kada smo kulturno-umjetničko društvo ‘Dušan Pantelić’. Ranije smo bili sekcija SKUD ‘Dr Mladen Stojanović’. U našem kraju je uvijek bilo igre i pjesme u ovom domu i ispred njega. Naši roditelji i djedovi su pjevali i igrali kako narodnu, tradicionalnu ojkaču tako i druge pjesme i mi se trudimo tu tradiciju da nastavimo. Ovo je jedan lijepi skup koji ćemo i dalje njegovati prvenstveno zbog djece iz našeg KUD-a, koji su prije petnaest dana dobili pohvale nakon nastupa u Bugarskoj. I to je nešto što nas motiviše i krijepi dušu svih nas”, naveo je Dragan Tošić predsjednik KUD “Dušan Pantelić” iz Busnova.

“Petrovdanski sabor” dio je manifestacije “Prijedorsko ljeto 2024”.

kozarski.com