U Prijedoru je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne na kojoj su svi učesnici podržali ovaj akt koji je doprinos sprovođenju deklaracije sa Svesrpskog sabora održanog 8. juna u Beogradu.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu i demografsku politiku grada Prijedora Olivera Brdar Mirković rekla je da treba dosljedno sprovoditi akte Republike Srpske bez obzira na negativne reakcije međunarodne zajednice.

“Nažalost, iako imamo zakon i motivišuće mjere za zaštitu i upotrebu ćirilice, u praksi se to ne dešava”, navela je Mirkovićeva, te dodala da nije dovoljno donijeti zakon ako nema funkcionalnu vrijednost i ako se ne sprovodi u praksi.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora Ranko Kolar rekao je da podržava ovaj akt i da danas žali zbog ukidanja Vojske Republike Srpske, te dodao da je za očekivati reakciju međunarodne zajednice.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Vojislav Kondić zamolio je političare za borbu protiv obespravljivanja srpskog naroda u BiH, naročito u Republici Srpskoj, a lokalne političare da vrate ranija obilježja grada Prijedora kao srpskog grada.

“Borci Srpske su za mir i on je imperativ, a političare smo birali i mi borci, i predali im Srpsku na čuvanje i upravljanje, i politika ima podršku boraca za opstanak Republike Srpske”, rekao je Kondić.

Nacrtom je predviđena mogućnost da se zajedno sa isticanjem zastave i grba ili amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Srpske mogu isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe.

Akt je predložio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kao narodni poslanik.

Stevandić nije prisustvovao javnoj raspravi u Prijedoru.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 2. jula Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i zaključke u vezi sa ovim dokumentom sa Svesrpskog sabora u Beogradu, a 4. jula Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne.

Javne rasprave o ovom nacrtu zakona će biti održane i sutra u Bijeljini u 12.00 časova u velikoj sali Skupštine grada Bijeljina, u Trebinju 29. jula u 18.00 časova u Skupštini grada, u Istočnom Sarajevu 30. jula u 18.00 časova u Skupštini grada, te u Banjaluci 1. avgusta u 11.00 časova u Maloj sali Narodne skupštine Republike Srpske, najavljeno je iz parlamenta Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je ranije da će se nakon stupanja na snagu ovog zakona u svim institucijama, kancelarijama, vizitkartama, kod ministara, gradonačelnika i načelnika opštine moći koristiti grb Nemanjića i himna “Bože pravde”, koji pripadaju nasljeđu srpskog naroda.

SRNA