Vizija Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” je da u narednih deset godina postane kulturni lider na području grada Prijedora i prijedorske regije, te bude među vodećim ustanovama kulture u Republici Srpskoj koje su postale svojevrstan brend i mjesto gdje književnici i drugi umjetnici žele gostovati, ali bi tome moralo prethoditi rješenje najvećeg problema – nedostatka prostora za rad ustanove i smještaj knjižnog fonda.

U informaciji o radu ove ustanove u 2023. godini istaknuto je da vizija podrazumijeva rad u vlastitom, zasluženom i dugo očekivanom savremenom, namjenski izgrađenom ili preuređenom prostoru, multifunkcionalnom i prilagođenom za glavnu bibiliotečku djelatnost, prikupljanje knjižne građe, ali i organizovanje savremenih multimedijalnih kulturnih događaja.

Ustanova je od 1987. godine smještena je u objektu grada Prijedora koji dijeli s Muzejom Kozare i zbog skučenosti prostora radi u izuzetno teškim uslovima, bibliotečka građa smještena je u neuslovnim skladištima, a zbog nedostatka prostora, ometen je rad obje ustanova.

“Zbog nedostatka prostora, obiman dio bibliotečkog fonda ustanove nedostupan je čitaocima, smješten u neuslovna skladišta, izložen uticaju vremenskih neprilika i u stalnoj opasnosti da bude oštećen. Višedecenijski problem je alarmantan, a grad Prijedor zaslužuje reprezentativan objekat biblioteke u centru grada radi razvoja kulture i očuvanja kulturnog nasljeđa”, dodaje se u informaciji.

Desetogodišnja vizija podrazumijeva i povećanje knjižnog fonda, digitalizaciju koja će olakšati i ubrzati izbor djela za pozajmicu, proširenje djelatnosti na trgovačku kako bi se vlastita izdanja mogla plasirati na tržište i prodaju suvenira.

Biblioteka broji 63. 417 bibliotečkih jedinica. Prošlu godinu završila je sa 1.508 upisanih članova, 20.359 posjeta i 28.595 pozajmljenih knjiga. Organizovala je 113 događaja, književnih večeri, radionica, izložbi i uličnih akcija.

SRNA
Foto – ilustracija