Prijedorski Centar za socijalni rad prepoznao je potrebu otvaranja porodičnog savjetovališta u okviru strategija, akcionih planova i mjerama pronatalitetne politike i ići će u smjeru zagovaranja i otvaranja takvog savjetovališta u sklopu ustanove, navodi se u izvještaju o radu Centra za 2023. godinu.

Potreba uvođenja specijalističkog pristupa, mjera i programa preventivnog djelovanja i intervenisanja u porodične zajednice koje su u riziku od prekida, ukazala se zbog toga što se problematika lične i porodične prirode supružnika i roditelja iz godinu u godinu usložnjava i poprima nove manifestne oblike.

“Intencija svih većih centara ide u smjeru izlaženja u susret potrebama klijenata za novim uslugama u lokalnoj zajednici. Još važnijom se pokazuje potreba stručnih radnika da uzmu aktivno učešće u stručnim seminarima, edukacijama ili drugim aktivnostima koje omogućavaju kontinuirano unapređenje stručnih znanja i kompetencija neophodnih za profesionalno postupanje”, navodi se u izvještaju.

U brojnim zajednicama evidentirani su poremećaji bračnih odnosa i bračnih funkcija, nasilje u porodici, problemi u vaspitanju djece i društveno neprihvatljiva ponašanja jednog ili oba supružnika.

Dominantni problemi nakon razvoda su izbjegavanje obaveze izdržavanja maloljetne djece od drugog roditelja, što se posljedično odražava na regulisanje ličnih odnosa i neposrednih kontakata djece sa roditeljem sa kojim ne žive.

“Članovi stručnog tima se zalažu da ukažu roditeljima da su ta dva prava djeteta – održavanje ličnih odnosa s drugim roditeljem i izdržavanja – dva odvojena postupka, te da, pravno gledano, nisu u uzročno-posljedičnoj vezi”, dodaje se u izvještaju.

Broj obraćanja Centru za socijalni rad Prijedor je u porastu. Lani je iznosio 9.720, u 2022. ih je bilo 9.145, a godinu dana ranije 8.935, gdje se u ukupan broj obraćanja ubrajaju lica koja su se više puta obratila za ostvarivanje nekog prava.

SRNA