Prvi rok za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademsku 2024/25. godinu u Republici Srpskoj je završen.

Proteklih godina svjedoci smo pada interesovanja srednjoškolaca za nastavak školovanja.

Ipak, sudeći po visokoobrazovnim institucijama u Prijedoru ovaj trend je u blagom opadanju.

Na Rudarskom fakultetu, ove godine odziv je znatno bolji u odnosu na prošlu godinu.

“Na Rudarskom fakultetu ostalo je 23 slobodna mjesta, na studijskom programu Inženjerstvo zaštite životne sredine jedanaest, Rudarstvu pet i na Geološkom inženjerstvu sedam slobodnih mjesta. Školovanje naših studenata se u potpunosti finansira iz budžeta Republike Srpske. Studenti imaju plaćenu školarinu, smještaj i od ove školske godine ćemo obezbijediti i obroke za studente koji dođu u Prijedor”, navela je Ljubica Figun, Prodekan za nastavu na Rudarskom fakultetu.

Po riječima Ilije Stijepića, direktora Visoke medicinske škole u Prijedoru, bolja opremljenost fakulteta u poslednjih par godina, kao i pokrenuta inicijativa za trajno rješavanje smještaja za studente koji dolaze van Prijedora, trebali bi uticati na bolji odziv studenata prilikom upisa.

“Mi smo u protekle dvije do tri godine uspjeli da opremimo dvije nove laboratorije i jedan kabinet. Postoje snažne indicije da ćemo uspjeti da finalizujemo priču u vezi sa smještajem visokoškolskih institucija i njihovih studenata u Prijedoru. Ove godine prijavila su se 54 studenta, što je za dva više u odnosu na prošlu godinu kada je u pitanju prvi ispitni rok. Nismo nezadovoljni, mada bismo željeli da je to još veći broj. Pozivam sve buduće studente koji još nisu odlučili šta da studiraju, sve one koji nisu odabrali svoj životni poziv da dođu u Visoku medicinsku školu”, rekao je Stijepić.

Iz ovih ustanova nadaju se da će u septembarskom upisnom roku preostali broj slobodnih mjesta biti popunjen.

Sa Rudarskog fakulteta najavili su drugi upisni rok za 2. septembar, dok će tačan datum drugog upisnog roka za Visokoku medicinsku školu biti naknadno objavljen.

kozarski.com