U Gornjem Jelovcu, u zaseoku Macure kod Prijedora u petak će biti obilježen Dan sjećanja na djecu ubijenu tokom genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945. godine, jedinoj državi u svijetu koja je tokom Drugog svjetskog rata osnivala koncentracione logore smrti za djecu, rekao je pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Nebojša Vidaković.

“Po zlu najpoznatiji logori za djecu bili su Jastrebarsko i Sisak u kojima su djeca ubijana na najstrašnije načine”, istakao je Vidaković na konferenciji za novinare u Banjaluci. On je rekao da su u NDH umorena i ubijena najmanje 74.642 srpska djeteta u dobi do 14 godina.

Vidaković je naglasio da su, prema podacima istoričara Dragoja Lukića, tokom četiri godine rata samo na stratištima logora Jasenovac ubijena najmanje 19.432 djeteta, što je najveće stradanje djece u toku Drugog svjetskog rata.

On je istakao da je tokom njemačko-ustaške ofanzive na Kozaru u ljeto 1942.godine u selu Gornji Jelovac, zaseoku Macure ubijeno je 312 Srba iz više potkozarskih sela, među kojima je bilo 75 djece do 14 godina, a evidentirane su 34 jelovačke porodice iz kojih niko nije preživio Drugi svjetski rat.

Vidaković je rekao da je iz ustaških logora od sigurne smrti oko 12.000 djece spasila velika humanitarka, austrijskog porijekla Diana Budisavljević.

“Muzej žrtava genocida u Beogradu je u aprilu prošle godine javnosti predstavio spisak Diane Budisavljević za koji se smatralo da je izgubljen. U spisku se nalazi 5.800 djece sa punim imenom i prezimenom, imenima njihovih roditelja, te nazivom logora iz kojeg su spasena, datumom spasavanja, kao i njihovom dobi i identitetom njihovog usvojitelja”, naveo je Vidaković.

Program obilježavanja počeće u 17.00 časova kod Spomen-kosturnice u Macurama služenjem pomena za svu ubijenu djecu u NDH.

Ovaj događaj od republičkog značaja obilježava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

SRNA