Na Malom gradskom trgu u Prijedoru otvorena je izložba pod nazivom „Kamena i drvena baština“, u organizaciji Foto-kluba „Krk“ i Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor.

Marijana Kirasić-Nekić , predsjednica Foto-kluba „Krk“ je istakla da učestvuju na izložbi fotografija već treću godinu zaredom u Prijedoru, u okviru „Prijedorskog ljeta“.

Slična izložba je ove godine održana u gradu Krku u Galeriji „Decumanus“, gdje su Prijedorčani bili gosti.

„Na izložbi smo danas predstavili stare crkvice, brvnare iz okolice Prijedora, a isto tako i glagoljičke spomenike sa otoka Krka“, rekla je Kirasić-Nekić.

Fotografije koje predstavljaju glagoljičke kamene spomenike članovi Foto-kluba „Krk“ su izradili u saradnji s Katedrom Čakavskog sabora Kornić, u sklopu projekta Živa glagoljica otoka Krka.

Damir Kremenić, predsjednik Katedre Čakavskog sabora Kornić na otoku Krku kaže da je ova katedra najpoznatija i specifična po tome da širi glagoljicu.

„Radimo škole glagoljice, pet škola po otoku Krku svakog ljeta i na svakom mjestu gdje nas zovu po svijetu glagoljamo po potrebi“, kaže Kremenić.

Slađana Knežević, umjetnički rukovodilac Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor kaže da je ovo udruženje organizator izložbe, zajedno s članovima Foto-kluba „Krk“.

„Ovo je uzvratna posjeta, jer smo mi početkom aprila mjeseca, zajedno sa predstavnicima Kola srpskih sestara gostovali na Krku. Tamo smo imali istu ovakvu izložbu, gdje smo predstavili naše crkve brvnare“, rekla je Knežević.

Načelnik Odjeljenja za za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije u Prijedoru Aleksandar Milješić je rekao novinarima da su gosti s Krka po treži put u našem gradu, uz podršku gradonačelnika Slobodana Javora.

“Očuvanje tradicije je srž i okosnica današnje izložbe, a danas je u toku i izložba fotografija naših sugrađana, koja nosi naziv “Slike mog grada”. Sve je takođe u okviru “Prijedorskog ljeta 2024.”Članovi Omladinskog savjeta Prijedor danas šalju razglednice istih tih fotografija po cijelom svijetu, tako da pozivam sve naše sugrađane koji imaju nekog bliskog da im pošalju jednu divnu fotografiju, na taj način će ih sigurno obradovati”, rekao je Milješić.

On je danas dobio na poklon od Damira Kremenića ispisano na glagoljici ime Aleksandar.

kozarski.com