Pripadnici Policijske uprave Prijedor započeli su petodnevnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Policijski službenici ističu da su osjećaj humanosti i želja de se pomogne ljudima u nevolji najvažniji razlozi zbog kjih su odlučili da budu dobrovoljni davaoci krvi. Smatraju da je to njihova profesionalna i ljudska obaveza. Mladom policajcu Srđanu Bojaniću ovo je šesto darivanje.

“Mislim da je darivanje krvi veoma važno. Svi koji imaju mogućnost i mogu da daju krv to treba da urade. Na taj način možemo nekome da spasimo život, a to je nešto veliko”, ističe Bojanić.

Policajac Dragan Trivanović već deset godina redovno daruje krv. Kaže da je ova humana aktivnost posebno važna u ljetnjem periodu kada se povećava broj saobraćajnih nezgoda.

“Ovo mi je danas mali jubilej, dvadeseti put dajem krv. Znači mi to mnogo zato što znam da to nekome takođe mnogo znači i može pomoći prilikom liječenja. Pogotovo u ovom periodu kada je veći broj saobraćajnih nezgoda, kada se više ljudi povređuje, svakako da može doprinijeti da nekome spasimo život. Naše malo, kako kažu, znači nekom puno”, kaže Trivanović.

Pored toga što brinu o bezbjednosti građana, službenici Policijske uprave Prijedor su godinama i redovni davaoci krvi.

“Uvažavajući potrebe Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske za obnavljanjem zaliha krvi, Ministarstvo unutrašnjih poslova Repubolike Srpske organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Ova akcija traje od 22. do 26. jula i u tom periodu oko 50 policijskih službenika Policijske uprave Prijedor će dati krv”, kaže Zvezdana Alendarević, portparol Policijske uprave Prijedor

U Zavodu za transfuziju pojašnjavaju zbog čega je ljetni period karakterističan kada je u pitanju dobrovoljn davalaštvo krvi.

“Kao i svake godine u ljetnjem periodu potrebe za krvlju su povećane jer je povećan priliv stanovništva. Imamo mnogo trauama i zbog toga je potrebno da se odazivamo na ove apele za dobrovoljno davanje i zahvaljujemo se uvijek ovim organizovanim akcijama. Nadamo se da će u budućnosti da ih bude više. Trenutne zalihe krvi zadovoljavaju, ali samo iz tog razloga što naše stanovništvo razumije tu potrebu”, ističe doktorica Dragana Tatić Sevimli.

Akciju dobrovoljnog datrivanja krvi MUP Republike Srpske organizuje najmanje tri puta godišnje i to povodom Dana policije, krsne slave i u toku ljeta kada Zavod za transfuzijsku medicinu ima potrebu za obnavljanjem ove dragocjene tečnosti.

kozarski.com