Udruženja građana “DON”, “Plavi balon”, “Neven” i Udruženje paraplegičara grada Prijedora pokrenuli su kampanju pod nazivom “Moje mjesto za Parking”.

U ovim udruženjima ističu da je cilj uskladiti lokalne propise sa zakonskim obavezama kada su u pitanju mjesta za parking osoba sa invaliditetom, kao i spriječiti zloupotrebe nesavjesnih vozača.

“Od danas započinjemo veliku kampanju da sankcionišemo nesavjesne vozače, da ukažemo kako izgleda kartica, da vratimo sve u okvire zakonskih normativa. Nemamo vertikalne signalizacije na parking mjestima za invalide, nisu obilježena propisno. Parkinzi ispred tržnih centara vode se kao nekategorisani putevi, koji takođe podliježu zakonskoj regulativi i treba da se obilježe vertikalnom i horizontalnom signalizacijom. Pored propisa koje će grad Prijedor u dogledno vrijeme da ispravi, da tako kažemo, da usaglasimo sa zakonom, tu je i edukacija naših građana. Imaju i sankcije, svjesno ili nesvjesno pogrešno parkiranje na ovim mjestima je 200 maraka. U ovu akciju naravno uključićemo i Ministarstvo unutrašnjih poslova upravo zbog sankcionisanja svih nesavjesnih vozača da bismo konačno populaciji koju u ovom momentu zastupamo, nadam se svi zajedno mogli pomoći da ta parking mjesta budu slobodna u ono vrijeme koliko je to određeno zakonom. Slikaćemo nesavjesne vozače kada parkiraju na mjestima predviđenim za invalide i to dostavljati Policijskoj upravi”, kaže Murisa Marić, izvršni direktor DON-a.

U Udruženju paraplegičara ističu da u Prijedoru nema dovoljno parking mjesta za osobe sa invaliditetom i da i to što ima često nesavjesni vozači zloupotrebljavaju.

“Kampanja “Moje mjesto za parking” ima za cilj unapređenje života osoba sa invaliditetom i njihovih porodica. Lica sa invaliditetom su živa bića i žele da učestvuju u društvenom životu, kao i njihove porodice”, kaže Biljana Tomić, predsjednik ovog Udruženja.

“Lica sa invaliditetom i njihove porodice nemaju u ovom gradu dovoljno obilježenih mjesta za parking. Porodice nisu ni upoznate, ali ima pravilnik u kome piše kako se koristi i gdje se može dobiti kartica za parking. Mi ćemo upravo kroz ovaj projekat i ovu kampanju njih upoznati i želimo da se ta prava u budućnosti poštuju”, istakla je Tomićeva

Iz Udruženja građana “Plavi balon” poručuju da će se boriti da se na svim javnim površinama obezbijedi dovoljno mjesta za parkiranje za osobe sa invaliditetom.

“Kroz ovu kampanju mi ćemo pokušati da se izborimo da se parking mjesta za invalide pravilno obilježe, da se ispoštuje ono što je zakonom predviđeno. Borićemo se za dovoljan broj parking mjesta i da samo vozila koja su vidno obilježena mogu tu da se parkiraju, kao i da se nesavjesni vozači kažnjavaju. To je ono što ćemo pokušati da uradimo, obuhvatajući i tržne centre. To znači sve prostore koji su obuhvaćeni Zakonom o bezbjednosti saobraćaja u BiH”, rekao je predsjednik ovog Udruženja Vojin Nišević.

Propisi predviđaju da od ukupnog broja parking mjesta na javnim površinama tri posto mora biti predviđeno i obilježeno za osobe sa invaliditetom. U udruženjima koja su pokrenula kampanju “Moje mjesto za parking” nadaju se da će ova zakonska odredba biti ispoštovana, kao i da će ubuduće pojedini vozači imati više savjesti i neće parkirati na mjesta predviđena za invalidne osobe.

U DON-u ističu da su kartice pristupačnosti za invalide važeće jedino one koje izdaje MUP Republike Srpske, dodajući da se, sa međunarodnom oznakom, mogu koristiti i u regionu.

kozarski.com