Izložbom “Jugo-logo” u Galeriji “Sreten Stojanović” večeras će biti zvanično otvoreno peto izdanje “ŠA Festa”.

Riječ je o memorijalnom festivalu posvećenom prerano preminulom Prijedorčaninu Daliboru Popoviću Mikši, likovnom umjetniku i muzičaru.

Predsjednik Udruženja ŠA Fest Goran Krivić je na današnjoj konferenciji za medije istakao da je sve spremno za početak festivala koji večeras nakon zvaničnog otvaranja kreće sa najavljenim programom.

“Festival počinje od 19 časova kada će biti otvorena izložba na temu grafičkog dizajna bivše Jugoslavije pod nazivom `Jugo-logo`, a ujedno je tu izložba plakata na temu nasilja na internetu rad studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci u saradnji sa Univerzitetom umetnosti iz Novog Sada”, rekao je Krivić novinarima.

On je dodao da nakon toga kreće program ovogodišnjeg ŠA Festa i to sa haos animatorima, a n akon toga nastupom stendap komičara Neše Bridžisa i Ramba Amadeusa pa pozornici u antistres zoni u Starom gradu.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i NVO Aleksandar Milješić je obraćajući se medijima istakao da i ove godine vlada veliko interesovanje za ŠA Fest.

“Ovaj festival je definitivno brend grada Prijedora i nešto što obilježava festivalski dio muzičke scene u našem gradu i mi smo ponosni na to.Uvijek je sjajna saradnja sa ljudima iz ŠA Festa i grad Prijedor je i ove godine odlučio da podrži ovaj festival, kao što će to činiti i ubuduće”, rekao je Milješić.

On je pozvao sugrađane, ali i ljude iz okruženja da dođu u Prijedor i poželio im dobrodošlicu na još jedan nezaboravni ŠA Fest koji nudi bogat i raznovrstan program.

Generalni sponzor je “Jelen pivo” čiji je predstavnik Goran Mišić istakao da je za ovu kompaniju veliko zadovoljstvo podržati ovakav događaj koji je izrastao u jedan od najznačajnijih događaja u cijeloj zemlji.

“On je više od običnog muzičkog festivala i sigurno je jedan od simbola grada Prijedora i mi smo prepoznali značaj ovog festivala i divno nam je bilo da pratimo njegov ikako konceptualni , organizacioni tako i programski rast”, rekao je Mišić.

Basista i vokal beogradskog benda “Artan Lili” Bojan Slačala, inače Prijedorčanin izjavio je da nastup učesnika iz Prijedora jedan vid društvene odgovornosti.

“Mi osjećamo neku odgovornost i prema tome što je Mikša radio i prema nekoj kulturnoj sceni odnosno svemu onome što ja i ljudi nekog mog kalibra predstavljamo”, rekao je Slačala.

On je dodao da je najznačajnije da se tokom festivala svi sjete zašto smo svi tu, upravo zbog lika i djela Dalibora Popovića Mikše i nadam se da ćemo i u budućnosti ovako srdačno i zdušno podržavati ovu cijelu akciju jer ona se tiče i našeg grada i svih nas”, dodao je Slačala.

Festival traje do 27. jula, a festivalska dešavanja će se i ove godine odigrati na više lokacija u Prijedoru, a izvođači koji su dio programa obećavaju odličan provod za sve generacije.

ŠA Fest i ove godine podržava Grad Prijedor, dugogodišnji prijatelj i pokrovitelj festivala,a pored republičkih institucija pdoržavaju ga i mnogoborjni sponzori.

ŠA Fest je memorijalni festival posvećen prijedorskom likovnom umjetniku i muzičaru Daliboru Popoviću Mikši.

Održava se u Prijedoru, a prihod od festivala usmjerava se u istoimenu fondaciju koja podržava talentovane umjetnike i njihov autorski rad.

prijedorgrad.org