Prijedorski Centar za socijalni rad u prošlom mjesecu zaprimio je 17 prijava porodičnog i rodno zasnovanog nasilja od kojih je za devet počinilaca izrečena mjera zadržavanja u policiji do triježnjenje, a u dva slučaja utvrđeno posjedovanje oružja, rečeno je na današnjem sastanku multisektorskog tima za borbu protiv ovih vrsta nasilja.

Nemanja Predojević iz Policijske uprave Prijedor rekao je da je za područje grada Prijedora sedam izvještaja o počinjenom krivičnom djelu proslijeđeno tužilaštvu, što je jednako broju iz juna prošle godine.

Radnica iz Centra za socijalni rad Dragana Grujičić istakla je da je u jednom slučaju nasilje prijavilo lice koje je bilo slučajni svjedok i da se za takvu vrstu građanskog aktivizma zalažu svi subjekti zaštite, da je u jednom slučaju dijete prijavilo policijskom službeniku koji živi u komšiluku nasilje koje se odvijalo između roditelja, a u jednom komšije koji su čuli vrisku žene.

“U jednom predmetu teškog fizičkog nasilja supruga prema supruzi, policija je predložila, a sud donio hitne mjere zaštite u vidu udaljenja iz domaćinstva i zabrane prilaska, bez obzira na to što je žrtva odbijala svako postupanje i čak insistirala na nepostupanju. Čak je i sam čin nasilja prijavio neko iz komšiluka jer je žrtva vrištala”, dodala je Grujičićeva.

Milan Laćman iz PU Prijedor rekao je da je kod tog počinioca procijenjen visok rizik i da je u pitanju lice sa, kako se žargonski kaže, debelim dosijeom u policiji.

U jednom slučaju žrtva nasilnog svekra bila je snaha trudnica, u dva slučaja došle su prijave iz škola gdje su djeca školama prijavila nasilje kojem svjedoče u porodicama, a u više slučajeva nasilje se dešavalo između braće.

Psiholog iz Okružnog javnog tužilaštva Prijedor Tanja Božić rekla je da je ova institucija zaprimila 13 prijava ovog krivičnog djela u junu.

Multisektorskom sastanku prisustvovali su i predstavnici Doma zdravlja, bolnice “Dr Mladen Stojanović” i medija, a čine ga još i predstavnici vaspitno-obrazovnih ustanova i Gradske uprave.

Današnjem sastanku domaćin je bila PU Prijedor, a narednom će biti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Prijedor.

SRNA