U organizaciji Etno-društva “Srpski sokolovi Kozare”, Urije-Prijedor i Crkvene opštine Urije, održaće se petodnevna manifestacija “Ilindanski dani Urija”.

Manifestacija počinje u ponedjeljak, 29. jula, darivanjem krvi, članova KUD-a “Srpski sokolovi Kozare” i sveštenstvom Crkvene opštine Urije.

Istog dana u prostorijama Društva održaće se izložba najmlađih članova pod nazivom “Dječiji pogled na tradiciju”, nakon koje će biti upriličen Istorijski čas o temi “Stradanje Srpskog naroda 1942. godine na Ilindan”.

“Koristim ovu priliku da pozovem građane da dođu jer mi kao Društvo smo uložili dosta truda kako bismo organizovali ovu prepoznatljivu manifestaciju. Kroz razvoj događaja u proteklom periodu, naše su procjene da će u toku ‘Ilindanskih dana’ kroz portu naše crkve proći između tri i četiri hiljade građana samo sa područja grada Prijedora”, rekao je Miljan Banović, predsjednik Etno-društva “Srpski sokolovi Kozare” Urije-Prijedor.

U okviru ove manifestacije, od 30. jula do 1. avgusta, kroz kulturno-umjetnički program predstaviće se društva kako iz naše zemlje tako i iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Organizatori su protekla tri mjeseca vrijedno radili i sada samo ostaje da se vide rezultati.

“Što se tiče nas iz odbora, svi smo dobili neke svoje zadatke i zaduženja koje uspješno obavljamo. Ovom prilikom pozivam naše sugrađane da dođu i da uveličaju ‘Ilindanske dane’, da se odazovu u što većem broju jer mi imamo šta da pokažemo i oni će imati šta da vide”, rekao je Milan Kondić, predsjednik Crkvene opštine Urije.

Starješina hrama Svetog Proroka Ilije, protojerej stavrofor Mladen Majkić, rekao je da su “Ilindanski dani” kulturno-vjerska manifestacija, čija je kruna dešavanja obilježavanje krsne slave.

“Sve ove događaje koji će se dešavati u porti hrama Svetog Proroka Ilije, mi ćemo počinjati sa molitvom jer svako dobro djelo treba počinjati i završavati sa molitvom. Sva večernja bogosluženja biće organizovana u 18.00 časova da bi se poslije toga moglo pristupiti svim aktivnosti koje će Društvo zajedno sa svojim gostima upriličiti”, rekao je Majkić.

Ova manifestacija kulturnog karaktera uvrštena je u “Prijedorsko ljeto 2024”.

kozarski.com