U okviru manifestacije “Kilometri prijateljstva” u petak uveče je iz Slovenije u Prijedor stigla grupa od tridesetak privrednika, ljubitelja biciklizma, članova Sportskog društva “BAM.Bi” sa sjedištem u opštini Šenčur.

Riječ je o tradicionalnom sportsko – turističkoj i privrednoj manfiestaciji koju po deveti put organizuje prijedorsko Udruženje građana “DON”.

Predsjednik Sportskog društva “BAM.Bi” Aleš Kalan izjavio je da već više godina dolaze u Prijedor koji im su prilikom prvih putovanja biciklima ovaj grad učinio dovoljno blizu i dovoljno zanimljiv za putovanje i upoznavanje.

“Onda smo upoznali naše prijatelje iz Udruženja `Don` i rado se vraćamo svake godine jer nama je ovdje uvijek ugodno i bez obzira što sve ide nekako kako kažemo Evropa pa to, mi trebamo ovaj gušt pravi, kako kažemo balkanski i nadam se da nikad neće nestati”, rekao je Kalan.

Izvršni direktor Udruženja građana “DON” Murisa Marić rekla je prilikom dočeka gostiju iz Slovenije da smatra da ovo mnogo znači Prijedoru.

“Ovi ljudi koji dolaze već devetu godinu u naš grad potvrđuje da smo dobri domaćini i mi smo već ušli u njihov godišnji kalendar putovanja i zadnji vikend u julu mi smo na toj mapi destinacija koju rado posjećuju i svake godine se rado vraćaju”, izjavila je Marićeva novinarima.

Biciklistima iz Slovenije, među kojima su privrednici pa i župan opštine Šenčun, doborodošlicu je u ime Gradske uprave poželio načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i NVO Aleksandar Milješić.

On je istakao da je ova sportska biciklistička priča prerasla u prijateljstvo.

“To je klub koji ima preko 600 članova od kojih je njih tridesetak došlo u naš grad, a ono što želimo je da ovu prijateljsku saradnju produbljujemo u oblasti turizma, privrede i sporta, tako da ćemo iduće godine deceniju saradnje obilježiti na poseban način” rekao je Milješić.

Biciklisti su prešli preko 300 kilometara i iz pravca Gradiške, gdje su ih dočekali članovi biciklistčkog kluba “Kozara” iz Prijedora preko Nacionalnog parka Kozara stigli u Prijedor.

Prijedorčani su pokazali da su dobri domaćini te su gostima iz Slovenije članovi KUD “Osman DŽafić”, Kola Srpskih sestara, Izviđačkog odreda “Dr Mladen Stojanović” i Udruženja građana “DON” ponudili samo dio bogate turističke-gastro ponude ovog kraja.

U nastavku večeri gosti su posjetili i muzička dešavanja na pozornici ŠA Festa u Starom gradu.

prijedorgrad.org