U Brezičanima je počelo trodnevno svetkovanje o Ognjenoj Mariji, slavi i zaštitnici sela.

Početak je u znaku međunarodnog festivala tamburaških orkestara u čast Novaka Savanovića, koji je osnovao Tamburaški orkestar „Milan Egić“ Brezičani.

Gosti iz Bihaća rado se sjećaju Novaka i podrške koju im je pružio.

“Imali smo dobro iskustvo i prijateljstvo sa pokojnim Novakom. Ja sam u Bihaću osnovao školu tambura gdje sam imao nekakvih isntrumenata koji su bili van upotrebe i dobili smo informaciju da postoji čovjek u Brezičanima koji popravlja instrumente. Tad sam upoznao pokojnog Novaka koji mi je uz simbolične cijene popravio dosta instrumenata koji su sada u upotrebi, odnosno djeci u rukama. U ime toga mi smo ovdje već drugi put i nastavićemo saradnju sa KUD “ Milan Egić” iz Brezičana”, kaže Husnija Malkoč, koji vodi orkestar “Prijatelji tambure” iz bihaća.

Lijepe uspomene na Novaka Savanovića čuvaju i u Laktašima.

“Novak Savanović je bio moj kolega, prosvjetni radnik i vrlo je teško sjećati se Novaka ovako, ali moramo ga se sjećati, ne možemo ga zaboraviti. Ostalo je mejsto u sjećanju sa tamburom, sa veseljem sa društvom i nadam se da ćemo dolaziti dokle god možemo dok i nas služi zdravlje i koliko toliko da smo pokretni”, riječi su Bogdana Lončara, člana grupe “Sedam tamburaša” iz ovog grada.

U KUD-u “Milan Egić” pojašnjavaju koje su manifestacije predviđene na trodnevnom svetkovanju o Ognjenoj Mariji.

“Ovo veče posvećeno je našem osnivaču Novaku Savanoviću, a u ponedjeljak uveče se održava narodni zbor ispred crkve gdje će se održati veče folklore i pjesme. Treći dan obilježavamo slavu našeg sela svetom litrugijom i trpezom ljubavi”, kaže Zoran Kusonjić, predsjednik Društva.

Manifestaciju u Brezičanima podržava lokalna zajednica.

“Mi smo ponosni na ovu manifestaciju koja je u kalendaru ovogodišnjeg Prijedorskog ljeta i grad Prijedor je to i finansijski pomogao. To ćemo činiti I u budućnosti. Ponosni smo na ove mlade ljude koji rade jako dobar posao u KUD-u “Milan Egić”. Ovdje tradicionalno imamo prijatelje iz bratskih društava iz Hrvatske, Srbije i Federacije BiH i to je velika i važna poruka”, istakao je Aleksandar Milješić, načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije.

kozarski.com