Promjenu sredine mnoga djeca osjete kroz razne tegobe i bolesti, posebno ako se radi o promjeni u toku ljetnih dana. Prijedorčani koji vode svoje najmlađe na ljetni odmor dobro znaju šta su viroze, infekcije i drugi mnogobrojni problemi koji mogu biti uzrokovani promjenom sredine i visokim temperaturama. Posebno se treba obratiti pažnja na zdravlje djece prije samog putovanja, kao i da se na put ponesu neophodni lijekovi, zavoji, flasteri i kreme.

“Dešavalo se da tokom odmora oba djeteta se razbole, mala je razlika između njih pa kada se jedan razboli odmah se razboli i drugi. Obavezno nosimo nešto za spuštanje tjelesne temperature, flastere i obavezno kremu za sunčanje”, rekla je jedna sugrađanka.

Po riječima pedijatra najčešći prvi simptomi su slabost, malaksalost, glavobolja, pospanost i razdražljivost djeteta. Dok se često javljaju i kašalj, promuklost, bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje i dijareja.

Ovi simptomi mogu da dovedu do pojave raznih bolest i roditelji treba da obrate posebnu pažnju na njih, kao i na pojavu određenih promjena na koži kao što su osip i crvenilo.

“Što se tiče oboljenja to su na prvom mjestu određene virusne infekcije, najčešće gornjih respiratornih puteva, kao i akutni gastro-virusni gastroenterokolitis. U ljetnom periodu izdvojila bih učestalost određenih bolesti koje nastaju kao posljedica štetnog dejstva sunčevih zraka. Tu na prvom mjestu imamo opekotine, gdje se najčešće radi o opekotinama prvog stepena, koje se povuku kroz par dana bez trajnih posljedica. Potom imamo sunčanicu koja nastaje kao posljedica prekomijernog izlaganja djetetove potiljačne regije sunčevim zracima, i u najtežem slučaju, imamo razvoj simptoma toplotnog udara kod djece”, rekla je pedijatar, Tanja Kukić.

U slučaju neke od navedenih bolesti kod djece, savjet je da se djetetu da prostor za odmor, raznovrsna ishrana kao i dosta tečnosti kako ne bi došlo do dehidratacije.

“Što se tiče lijekova koje roditelji trebaju imati u toku putovanja to su određeni preparati koje oni sami mogu da daju djetetu bez konsultacije sa ljekarom. Mi svjetujemo da ponesu na put sirupe ili supozitorije za snižavanje povišene tjelesne temperature. Važno je ponijeti na put i probiotike, rastvore i praškiće za oralnu rehidrataciju djeteta, kao i kreme sa visokim zaštitnim faktorom. Nije loše da uz sebe imaju toplomjer, flastere, sprejeve za dezinfekciju i zaštitu od ujeda insekata”, dodaje Kukićeva.

Bolesti ovog tipa prolaznog su karaktera i kroz par dana simptomi se povlače. U svakom slučaju, stručnjaci upozoravaju da je potrebno javiti se u najbližu pedijatrijsku ambulantu, ukoliko se pojave novi ili se pogoršaju već postojeći simptom.

kozarski.com