Prijedorski planinari iz PD „Klekovača“ uspješno su danas osvojili planinu Ararat koja predstavlja najviši vrh u Turskoj, a potom pomenuti podvig proslavili, a kako drugačije, nego kozaračkim kolom.

Ekspedicija, koja je završena danas velikim finalom, počela je 27. jula, a prema riječima jedne od učesnica, Bojane Derkuća Bevandić, pripreme za ovaj podvig trajale su dugo.

– Sam dolazak do planine je zahtjevan i počeo je putem od Prijedora do Sarajeva te letom na relaciji Sarajevo- Istanbul, potom Istanbul – Igdir, a zatim transferom kombijem do grada Dogubajazit na samoj granici sa Iranom te najzad transportom do sela Eli odakle počinje uspon. Ararat je vulkanska planina i nije, za razliku od alpskih planina, u tehničkom smislu zahtjevna za penjanje – kaže ona.

Međutim, dodaje Bojana, ono što jeste izazov na ovako visokim gorama je aklimatizacija odnosno privikavanje tijela na vazduh sa znatno manje kiseonika te privikavanje na niske temperature.

– Smješteni smo bili u šatorima koji se nalaze u baznim kampovima na 3.200 i 4.200 metara. Kampovi su dobro organizovani i obezbjeđuju svu logistiku neophodnu za boravak na planini a domaćini i lokalni vodiči su izuzetno ljubazni i predusretljivi. Transport prtljaga se obavlja konjima. Sa tri aklimatizaciona i završnim usponom postigli smo naš cilj – uspon na vrh koji se nalazi na 5.137 metara i silazak na polaznu tačku za četiri dana – ističe Derkuća Bevandić.

Pozitivna stvar je, ističe Bojana, što ih je pratilo dobro vrijeme.

– Takođe, planina je bila blagonaklona prema nama i dopustila da stanemo na njen vrh.Osim planinarenja boravak u ovom dalekom kraju svijeta smo iskoristili i za obilazak kulturno – istorijskih spomenika od kojih se, po svom značaju izdvaja Isak pašina palata te lokalitete u podnožju Ararata na kome se, prema legendi nalaze ostaci Nojeve arke po čemu je ova biblijska planina i najpoznatija. Sve u svemu jedno od putovanja koja vas promijene i koja pamtite cijelog života – zaključila je ona.

glassrpske.com