U Galeriji „Sreten Stojanović“ otvorena je izložba „Ulja i akvareli“ autora Zorana Radonjića.

Radonjić je izložio 62 akvarela i 12 ulja. Kaže da su to pretežno pejzaži iz okoline Prijedora.

„Imamo i motiva iz samog grada, ima nekoliko motiva iz Beograda, iz Španije, uglavnom dominiraju pejzaži Potkozarja, u stvari ova naša stara arhitektura koja mi je posebno inspirativna i koja na neki način provocira i samu likovnost i sve mogućnosti likovne tehnike akvarel i ulje“, kaže on.

Navodi da je zadnja njegova izložba slika u Prijedoru bila 2012. godine.

„Poslije toga sa kolegom Dragom Stojnićem imali smo baš ovdje u Galeriji izložbu fotografija 2013. i evo danas otvaramo ovu izložbu ‘Ulja i akvareli’. Naziv koji možda u stvari i najbolje opisuje ovaj koncept ulje i akvareli u odnosu na neko moje ranije stvaralaštvo koje je karakterisalo malo veća ekspresivnost i snažniji gest i intenzivnije boje. Ovdje je to sada malo stišanije, a mislim da je najveći rad upravo u tehnici akvarela koji sam ja, hajde da kažem ponovo otkrio“, priča Radonjić.

Dodaje da ga je na Akademiji akvarel zanimao tek onoliko koliko je neophodno, ali da je ovoj tehnici više pažnje posvetio od 2021. godine.

„Ova izložba je izbor radova iz tog perioda gdje sam eksperementisao u ovoj tehnici i otkrio sve njene draži i svakako ona je uticala i na sam izraz uljima koja više nisu isključivo pastuozna i sa onako žestokim nanosom nego su se više približila atmosferi i nekoj potrebi da se naglasi atmosfera“, objašnjava Radonjić.

Izložbu je otvorila akademski slikar i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedor Milica Tošić.

„Naš kolega Zoran Radonjić već dugo godina djeluje na likovnoj sceni. Ističe se svojim predanim radom, velikom teničkom aktivnošću, ali isto tako Zoran ima jednu jaku želju da djeluje, stvara i prenosi ljepotu tog nekog umjetničkog kreativnog procesa. On je večeras predstavio ono što je dugi niz godina stvarao, to su te fascinacije pejzažom, ovdje su izloženi ulje i akvareli i mogu reći da je to jedna od rijetkih tehnika koja je zastupljena u savremenom slikarstvu i izuzetno je teško da se radi. Treba velika ljubav i rad tako da mogu da pohvalim našeg Zorana za jednu predanost i istinsku želju i volju da radi kao stvaralac“, rekla je Tošićeva.

Direktor Galerije „Sreten Stojanović“ Boris Eremić izjavio je da je izložba Radonjićevih djela prvi put organizovana u ovoj ustanovi.

„Zoran Radonjić, nije barem 10 godina izlagao u svom gradu i ono što je zanimljivo, znaju Prijedorčani, on je mnogo putovao od Indije, Sirije, Amerike, a motivi su mu lokalni. Okolina, Palančište, prijedorska sela tako negdje i to govori gdje mu je srce. Naravno mi svi Zorana dobro znamo, koliko je dobar čovjek, koliko je dragocjen za ovaj grad i zaista sam srećan zbog njegove izložbe koju po prvi put imamo u Galeriji ‘Sreten Stojanović’“, rekao je Eremić.

Izložba „Ulja i akvareli“ je prodajnog karaktera i otvorena je do 7. septembra.

kozarski.com