Policijski službenici Policijske uprave Prijedor danas su sa predstavnicima Auto-moto društva Prijedor učestvovali u aktivnostima kampanje „Lako je brzinu smanjiti“ koju do 31. avgusta realizuje Auto-moto savez u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Cilj kampanje jeste povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja kroz djelovanje na svijest vozača o značaju poštovanja ograničenja brzine kretanja vozila.

U okviru ovih preventivnih aktivnosti vršena je kontrola brzine kretanja vozila i zaustavljanje svih vozila bez obzira da li su prekoračili dozvoljenu brzinu kretanja.

Brzina je jedan od osnovnih faktora rizika, a saobraćajne nezgode nastale usljed neprilagođene brzine kretanja imaju za posljedicu teške tjelesne povrede ili smrtni ishod.

Osim brzine kretanja najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su pogrešna strana kretanja, alkohol i oduzimanje prava prvenstva prolaza.

Za proteklih sedam mjeseci na području Policijske uprave Prijedor u saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo šest lica, a evidentirano je 547 saobraćajnih nezgoda.

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, a posebno na vozače da poštuju ograničenja brzine kretanja.

PU Prijedor