Centar za životnu sredinu (CZŽS) tužio Vladu RS zbog odluke da pokrene postupak dodjele koncesije za eksploataciju uglja firmi Drvo-Export u vlasništvu odbornika SNSD-a u SO Teslić Srđana Klječanina.

Vlada RS je polovinom jula ove godine pokrenula postupak dodjele koncesije za eksploataciju uglja na ležištu “Bukova Kosa – Prijedor” a epilog svega je tužba od strane Centra za životnu sredinu. Vlada je ovu udluku donijela na sjednici od 18. jula 2024. godine, čime je prihvatila samoinicijativnu ponudu investitora “Drvo-export“ d.o.o. iz Teslića.

Ova odluka, ističu iz CZŽS, predstavlja prvi korak ka dodjeli koncesije za eksploataciju i eventualno potpisivanje ugovora o koncesiji iako trenutne aktivnosti na ležištu ukazuju da se već otpočelo sa eksploatacijom i odvozom uglja, u količinama koje prevazilaze količine dozvoljene za potrebe geoloških istraživanja!

Inače geološka istraživanja su firmi Drvo-export“ odobrena tokom 2023. godine a u javnostu je ovo preduzeće, u vlasništvu odbornika SNSD-a u SO Teslić Srđana Klječanina, poznato i kroz nezakonite realizacije koncesije za eksploataciju uglja na ležištu “Bistrica” kod Prijedora.

Stanovnici Bistrice su zbog toga podnijeli tužbu protiv Republike Srpske, Grada Prijedora i ovog investitora .

“Ugovorom o koncesiji je predviđeno da istraživanja traju do oktobra 2025. godine, pa se postavlja pitanje zašto se dodjela koncesije za eksploataciju inicira i prihvata preuranjeno, tj. kada ležište vjerovatno nije sasvim istraženo, iako je to obaveza koncesionara i predmet koncesije koja još traje”, izjavio je Redžib Skomorac, pravni savjetnik u Centru.

Iz CZŽS ističu i da je zanimljivo da je “Drvo-Export” pokrenuo i postupak prethodne procjene uticaja, ali na površini koja je tri puta manja od istražnog polja, s očitim ciljem da bude oslobođen izrade Studije uticaja na životnu sredinu za aktivnost koja je krajnje invazivna!

Postupci koji se tiču geoloških istraživanja i eksploatacije na ove dvije lokacije, Bistrici i Bukovoj kosi, se nalaze na odlučivanju pred Vrhovnim sudom Republike Srpske, po zahtjevu Centra i mještana ovih sela.

Tužbom se dodatno ističu i povreda načela transparentnosti, jer spornu odluku Vlade ne prati obrazloženje o postupku obaveznih konsultacija sa organom lokalne samouprave. Konkretno, Skupština Grada Prijedora je na tematskoj sjednici od 26.7.2023. godine, donijela zaključke kojim je, između ostalog, zahtjevala da bude konsultovana u slučaju odlučivanja o dodjeli koncesije za eksploataciju na ležištu “Bukova kosa”. Međutim, donosilac odluke nije pružio dokaze da je to učinio prije donošenja odluke.

“Donošenjem sporne odluke, kojom se prihvata ponuda kontroverznog subjekta, javnost ne stiče dojam da javna vlast u Republici Srpskoj postupa sa povećanim stepenom pažnje kada je u pitanju raspolaganje javnim dobrima — čak i kad je negativan uticaju tog raspolaganja po osnovna ljudska prava građana već evidentan. Smatramo stoga da je navedeno postupanje manifestacija arbitrarnosti i jasna demonstracija samovolje izvršne vlasti. Centar će i ovaj projekat budno pratiti i urgirati na sve nadležne institucije kako bi se spriječila veća šteta. Svi propusti odgovornih lica biće dokumentovani i na raspolaganju nadležnim organima”, zaključio je Skomorac.

gerila.info