Druga po redu Likovna kolonija Udruženja likovnih umjetnika Prijedor otvorena je u Galeriji “Sreten Stojanović”.

Kolonija je jedna od mnogobrojnih aktivnosti u okviru manifestacije “Prijedorsko ljeto” na kojoj će se predstaviti desetak učesnika, članova ULUP-a.

Danilu Paukoviću, studentu treće godine Akademije umjetnosti u Banjaluci ovo je prvi put da učestvuje u koloniji.

“S obzirom da je cilj svake kolonije eksperimentisanje tako ću i ja u ovih par dana eksperimentisati. Velika je čast biti učesnik ove kolonije, posebno nama koji smo mlađi i koji tek trebamo da se afirmišemo kao slikari”, rekao je Pauković.

Kako je rečeno, članovi Udruženja ulažu veliki trud da bi Prijedor zadržao epitet grada slikara.

“Tokom cijele godine trudimo se da na neki način budemo prisutni u Prijedoru, od godišnje izložbe i izložbi pojedinih članova, ne samo ovd‌je u Prijedoru nego i van našeg grada. Pokušavamo da održimo kontinuitet našeg rada i d‌jelovanja i nadam se da će u budućnosti ovo biti tradicionalna likovna kolonija”, rekao je učesnik kolonije Vladimir Knežević.

Iz ULUP-a navode da je jedan od motiva kolonije skretanje pažnje kako na aktivnosti Udruženja, tako i na činjenicu da je Prijedor grad gd‌je je slikarstvo veoma zastupljeno.

“Ove godine na koloniji čestvuje desetak članova Udruženja, iako smo svi iz različitih likovnih smjerova- ima vajara, grafičara i slikara. Mi smo se opredijelili da radimo akrilnim bojama na platnu, tako da je ovo više slikarska kolonija. Pokušavamo da skrenemo pažnju na aktivnosti našeg Udruženja i iz tog razloga svake godine pravimo sadržajnije i bolje aktivnosti. Trudimo se da kolonija zaživi i da bude kvalitetnija i bolja svake godine. Ono što je važno za naš rad je i to da mi pozivamo građane da dođu i da prisustvuju tom našem procesu slikanja, da razgovaraju o umjetnosti tako da je ovo jedan vid otvorenog studija komunikacije kroz zajedničko druženje u umjetničkom svijetu”, rekla je predsjednik ULUP-a Milica Tošić.

Kolonija se završava u petak, 9. avgusta otvaranjem izložbe nastalih radova, ispred Galerije “Sreten Stojanović“ u 20 časova.

kozarski.com