Nakon što je njemačka firma odlučila da prekine otkup i proizvodnju kornišona u BiH, grupa agronoma početkom ove godine osnovala je Poljoprivrednu zadrugu „Agro VIP“ sa sjedištem u Čelincu.

Trenutno imaju 100 kooperanata, koji na 60 dunuma imaju zasad krastavaca kornišona.

U Prijedoru trenutno rade sa 15 proizvođača koji imaju zasade ove povrtne kulture na površini od 10 dunuma.

Do sada su kooperanti iz Prijedora zadruzi predali 40 tona.

Berba je trenutno u punom jeku, a rod je takav da su zadovoljni i otkupljivači i proizvođači.

“Ove godine zasijali smo jedan dunum. Zadovoljni smo ovogodišnjim rodom. Do sada smo radili na 750 kvadrata ili pola dunuma, a ove godine malo više. Godina nije bila baš nešto povoljna, ali dobro je za sada. Može se lijepo zaraditi. To je dobar honorarni finansijski dodatak u kućni budžet. Svi u porodici rade. Jedino imamo problem sa navodnjavanjem. Kada bi to riješili imali bi veće prinose, a sadili bi i druge kulture”- rekao je Milan Štrbac, proizvođač kornišona iz Crne Doline.

Vremenske prilike nisu uticale na rod krastavaca kornišona pa su ovogodišnji prinosi dosta dobri.

Dominira prva klasa.

“Puno su povoljniji vremenski uslovi nego prošle godine, gdje je bilo više problema sa hladnim vremenom i kišama. Ove godine je dosta toplih dana, toplih večeri i noći, što je jako bitno za ukupan prinos krastavaca kornišona. Smanjena je količina patogena koji napadaju biljku. Ono na što proizvođač mora da obrati pažnju je da se pridržava uputa agronoma i struke, jer bez toga nema pravog rezultata. Jako je bitno redovno navodnjavanje, redovna prihrana i zaštita kad dobiju uputstva da se na vrijeme odradi”, kaže agronom Bojan Veselinović.

Poljoprivredna zadruga “Agro Vip” je za pola godine napravila veliki iskorak u proizvodnji.

Trenutno radi sa kooperantima iz Banjaluke, Čelinca, Gradiške, Prnjavora, Laktaša, Novog Grada i Prijedora.

Do sada su otkupili oko 300 tona krastavaca, a sve proizvedene količine distribuiraju na domaćem tržištu.

Trenutna otkupna cijena prve klase za kilogram iznosi 2 KM, za drugu klasu 0.80 KM i treću 0.20 KM.

„Ove godine kroz IFAD- projekat smo obezbijedili proizvođačima sufinansiranje startnog paketa za proizvodnju krastavaca, tako da je proizvođačima ovaj projekat platio 40 odsto od ukupne vrijednosti start paketa. Ono što mi nudimo našim kooperantima je zagarantovan otkup, dobru cijenu, redovnu sedmičnu isplatu, plaćanje repromaterijala, tako da proizvođači nemaju nekog velikog početnog ulaganja i što je najbitnije imaju stručnu podršku agronoma na terenu“, pojasnio je Milanko Bjelobrk, direktor Poljoprivredne zadruge “Agro VIP”.

Iako mladi na tržištu, ne planiraju stati na proizvodnji kornišona.

Od naredne sezone u planu je proširenje kooperantske mreže, ali i uvođenje druge kulture u proizvodnju, sve kako bi proizvođači imali veći prihod i dužu sezonu.

U planu je i pokretanje plasteničke proizvodnje, poručuju iz Poljoprivredne zadruge”Agro VIP”.

kozarski.com