Članovi Udruženje za očuvanje tradicije kako mnogo puta do sada, tako i ovaj put pokazali su svoju humanost.

Četiri članice ovog udruženja darovale su kosu Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” iz Banjaluke.

Dvije dobitnice zahvalnica kao najmlađe učesnice ovog humanog gesta Dunja Babić i Staša Hrvaćanin, nisu krile zadovoljstvo što su bile u mogućnosti da nekome pomognu.

“Čula sam da ima djece koja više nemaju kosu i odlučila sam da budem humana i da dam svoju kosu kako bi se mogla napraviti perika za nekog od njih”, rekla je Hrvaćanin.

Inicijator ideje bila je dvanaestogodišnja Darija Šikman koja se sa svojom vršnjakinjom iz Udruženja Andrejom Matijaš odlučila na ovaj korak imajući u vidu da njihovo malo drugima može značiti puno.

“Moja drugarica Darija koja je donirala kosu mi je to saopštila pa sam i ja odlučila da želim učiniti isto. Uz nas dvije su još dvije djevojčice iz našeg udruženja donirale kosu, tako da smo nas četiri pomogle djeci koja su oboljela i koja su prepatila gubitak kose. Takođe, Darija i ja smo imale jednog drugara u školi koji je bio bolestan. Bili smo dobri prijatelji sa njim i to je jedan od razloga naše odluke i potrebe da pomognemo nekome”, rekla je Matijaševa.

Iz Udruženja za očuvanje tradicije navode da su veoma ponosni na odluku ovih djevojčica kao i na činjenicu da ovo udruženje uspijeva u naumu da se potreba za humanošću prenese na mlade ljude.

“Iskreno da Vam kažem i nas je iznenadila ta njihova ideja. Pojavile su se na probama ošišane kose i tada su nam rekle da su donirale svoju kosu u humanitarne svrhe. Humanitarni angažman našeg udruženja počeo je prije nekoliko godina kada je direktor Udruženja za očuvanje tradicije na ‘Svetosavskom balu’ pronašao u krofni zlatnik i novčani iznos u vrijednosti zlatnika donirao porodici Milinković iz sela Crna Dolina, koja je u tom momentu gradila kuću. I evo taj put humanosti se nastavlja i traje sve do danas”, rekla je Slađana Knežević, umjetnički rukovodilaca Udruženja za očuvanje tradicije.

Ovo nije prva, a sigurno ni posljednja humana gesta članova Udruženja za ovu godinu.

Nedavno su na izložbi “Zlatne ruke Potkozarja” donirali svoju nagradu mladiću Lazaru Sadžaku, dok je početkom godine Arijana Tomić, članica ovog udruženja donirala zlatnik za liječenje Srđana Dragića u okviru “Svetosavskog bala”.

Kako ističu iz ovog udruženja važno je pomagati kada god se ukaže prilika za to.

“Povodom dana Svetog Save na ‘Svetosavskom balu’ izvukla sam zlatni dukat koji sam poklonila dječaku Srđanu, za koga je i bilo organizovano to humanitarno veče i time sam željela doprinijeti koliko sam mogla, jer smatram da nije bitno koliko možemo dati već koliko možemo pomoći”, naglasila je Tomićeva.

Članovi Udruženja za očuvanje tradicije kroz mnogobrojne primjere su dokazali da aktivno učestvuju u humanitarnom radu, koji ima veliki značaj za ovo udruženje.

kozarski.com