Brat i sestra, Luka i Tamara Bilbija dokaz su kako u jednoj porodici d‌jeca mogu imati različita interesovanja i biti pod‌jednako uspješni, svako na svom polјu.

Tamara Bilbija je dobitnik ovogodišnje nagrade “Zmijanjče”, na čiji konkurs je pristiglo oko 120 radova učenika osnovnih škola iz cijele Republike Srpske.

“Nagrada ‘Zmijanjče’ je prestižna nagrada i za mene je velika čast da sam je dobila iako je nisam očekivala. Mnogo sam ponosna jer sam kroz ovu pjesmu ispolјila svoje najdublјe emocije”, dodala je Tamara.

Osnovni motiv pjesme je lјubav prema domovini koju je ova djevojčica kroz svoj pjesnički izraz, na tradicionalan način i himnični ton, pretočila u četiri katrena.

“Prvenstveno su me motivisali hrabri lјudi koji se svakodnevno bore za našu Republiku Srpsku. Ja sam svjesna da mnogo mladih lјudi odlazi sa naših prostora i veoma mi je žao zbog toga jer ja našu domovinu vidim kao mjesto sa puno lјubavlјi, gd‌je smo svi srećni i složni. Ta svoja osjećanja sam pronijela i kroz moju pjesmu”, ističe ona.

Tamara je svršeni učenik Osnovne škole “Dositej Obradović” i od naredne školske godine kreće u Gimnaziju “Sveti Sava”, gd‌je će se moći dodatno posvetiti svom talentu i lјubavi prema poeziji.

“Ova nagrada me je samo dodatno motivisala da kroz svoje buduće školovanje nastavim sa svojim radom na najbolјi mogući način”, naglašava Tamara.Pored ove nagrade Tamara je za pjesmu “Moja Republika Srpska” dobila i nagradu na konkursu za literarne radove učenika osnovnih škola Republičkog pedagoškog zavoda, a povodom Dana Republike Srpske.

Nјen mlađi brat Luka se duže vrijeme uspješno bavi biciklizmom jer lјubav prema sportu gaji od malih nogu.

“Ja sam bicikl počeo da vozim otprilike sa pet ili šest godina. Deda me je naučio. Vremenom sam upoznao prijatelјe Sinišu Lukića i njegovu porodicu. Svi oni su me podstakli da se počnem profesionalno baviti biciklizmom”, rekao je Luka.

Kao najmlađi član Biciklističkog kluba “Kozara”, Luka Bilbija je za kratak period boravka u ovom klubu uspio da osvoji svoju prvu medalјu.

“U klubu sam oko mjesec dana. Imali smo trku koja se održavala u Gradišci i to je trka koju sam prvi put vozio na takvom terenu. Pored treme koja je bila prisutna, ali uz podršku prijatelјa, uspio sam da osvojim zlatnu medalјu na šta sam veoma ponosan”, dodao je Luka.

Biciklizmom bi se trebali baviti svi oni koje to istinski zanima jer to jeste jedan lijep i interesantan sport, poručuje ovaj mladi sportista.

“Svako ima svoje želјe i nešto što se njima sviđa, ali po mom mišlјenju biciklizam je divan sport i svakako bih ga preporučio. Moja lјubav prema ovom sportu je i moj motiv za neke naredne uspješne trke”, navodi Luka.

Kao starija sestra, Tamara daje punu podršku svom bratu, jer kako kaže, svi njihovi uspjesi su zajednička radost.

“Mi se uzajamno podržavamo. Svaki njegov uspjeh je i moj uspjeh. Kako sam ja srećna zbog njega i on je zbog mene”, rekla je Tamara.

kozarski.com